Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обмін старих ламп на світлодіодні – що зміниться з 1 травня

В Укрпошті розповіли, скільки нових світлодіодних ламп наразі ще доступно для обміну

Фото: Pexels, Укрпошта. Колаж: Pro Гроші

У селах працюють пересувні відділення з видачі ламп

Фото: Pexels, Укрпошта. Колаж: Pro Гроші

Укрпошта поступово скорочує обмін старих ламп розжарювання на економні LED-лампи – оголошено другий етап "оптимізації".

Про це повідомляє пресслужба Укрпошти.

Що зміниться з 1 травня

За даними компанії, вже з 10 квітня ще 500 відділень Укрпошти перестануть бути доступними для онлайн-замовлення лампочок. Здійснити обмін у цих пунктах можна буде до 17 квітня (як користувачам "Дії", так безпосередньо у відділеннях).

"З 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде тільки в обласних центрах країни, де зберігається найбільший попит й потреба", — йдеться в повідомленні.

Зараз у населених пунктах України доступно для обміну 7 млн ламп, а ще 5 млн світлодіодних ламп мають вже скоро доставити.

Як перевірити відділення

В Укрпошті радять звертати увагу на наявність відділення в списку доступних для видачі ламп у "Дії". Якщо відділення є в списку, мешканці міст, смт, та сіл, у яких наявні автоматизовані відділення Укрпошти, зможуть зареєструватися і, подавши заявку, обміняти лампи протягом наступного тижня.

У населених пунктах, де працюють пересувні відділення Укрпошти, лампи наявні у вільному доступі без попередньої реєстрації.

Які документи необхідні для обміну

Для того, щоб обміняти лампи, потрібно надати свій паспорт, РНОКПП та старі лампи. Обміняти можна до 5 ламп старого зразка з будь-яким цоколем на таку саму кількість LED-ламп.

Від початку старту програму 3,5 млн жителів України вже обміняли 16,5 млн ламп.

Програму фінансує Євросоюз. Вона має на меті надати українцям безплатно 50 млн лампочок, з яких фінансування на закупівлю 30 млн вже надав ЄС, ще 5 млн — уряд Франції. Наразі партнери проєкту розглядають варіанти розподілу та обміну решти ламп.

Коли почали міняти лампочки в селах

Яки ми писали раніше, з 25 лютого програма обміну старих лампочок на енергоефективні LED-лампи стартувала в селах. Тож жителі майже всіх куточків України змогли замовити та забрати п’ять екземплярів у відділенні Укрпошти.

Зазначається, що доступ до ініціативи матимуть також мешканці населених пунктів, які розташовуються близько до зони проведення активних бойових дій, іншими словами – прифронтових. Мова про частину сіл Луганської, Донецької, Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Організатори впевнені, що проєкт економії дозволить зберегти 7-10% електроенергії в моменти пікового навантаження. Але цього можна очікувати тільки після масової заміни ламп в оселях.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці вже можуть безплатно обміняти старі лампи на енергоефективні. Також ми повідомляли, коли українці зможуть отримати безплатні LED-лампи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.