Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україні взимку може знадобитися 100 нових трансформаторів – де їх зберігають

Енергетики, виходячи з досвіду минулого року, вже зараз готуються до можливих обстрілів з боку РФ

Фото: Володимир Зеленський/Telegram, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Україна готується до нових атак РФ

Фото: Володимир Зеленський/Telegram, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Україна вже зараз готується до нової атаки на енергетичну систему. Щоб замінити знищені атаками росіян високовольтні трансформатори, знадобляться 100 нових. Їх вже замовили, половина з них буде вироблена всередині країни, а половина – закуплена за кордоном.

Про це пише The Economist.

Видання зауважує, що через удари по українських заводах вітчизняних трансформаторів було виготовлено дуже мало.

"Іноземні трансформатори будуть зберігатися в Польщі й Румунії до тих пір, поки вони не будуть потрібні", – йдеться в матеріалі.

При цьому українські інженери, готуючись до загрози обстрілів з боку РФ, розробили унікальні схеми розподілення електроенергії й обладнання по всій країні.

Як Україна підготувалася до можливих обстрілів

Також видання дізналося, що в країні модернізували старі трансформатори, які лише нещодавно було виведено з експлуатації. У разі потреби їх можна буде під'єднати. В уряді наголосили, що в України тепер є великий досвід того, як справлятися з великомасштабними атаками.

Крім того, сьогодні по всій території електростанції бастіони, заповнені піском, оточують ключові елементи, щоб захистити їх від уламків. Однак у разі прямого попадання це не допоможе. Ізолювати високовольтні трансформатори в бетонну оболонку не можна, оскільки вони перегріються.

Міністр енергетики України Герман Галущенко наголосив, що для захисту об'єктів енергетичної інфраструктури знадобиться більше систем ППО. Однак він очікує, що росіяни також винесуть уроки з отриманого досвіду та зрозуміють, що вони не здатні зруйнувати систему.

Що відомо про наслідки минулорічних обстрілів

За підрахунками The Economist, з 10 жовтня і до кінця грудня 2022 року середньостатистична українська родина була без електропостачання протягом 5 тижнів.

Крім того, обстріли з боку РФ та намагання заморозити українців завдали величезних збитків. Згідно зі звітом Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року можливості генерації енергії скоротилися на 51%, якщо порівнювати з періодом перед вторгненням Росії в лютому 2022 року.

Чи будуть відключення світла цієї зими

В Укренерго наголосили, що все залежатиме від того, чи буде Росія обстрілювати об'єкти енергетичної інфраструктури. Енергетики також назвали дві головні умови, за яких графіки відключень світла застосовувати не будуть:

  • якщо не буде масованих обстрілів;
  • якщо імпорт електричної енергії з Європи буде безперешкодно заходити в Україну.

Енергетики не знають, куди, коли і як буде бити ворог, але, за рекомендацією ГУР Міноборони, готуються до того, що росіяни вдаватимуться до терористичних атак на об'єкти енергетики.

Раніше ми писали про те, яку несподівану заяву зробили в ОП щодо відключень світла. Також ми розповідали, яким чином Україна буде захищатися від атак на енергосистему.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.