Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не так, як минулого року. В Укренерго пояснили, що буде графіками та відключеннями світла

Ситуація з розподілом електроенергії серед споживачів цього року суттєво буде відрізнятися від минулорічної

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Укренерго роз'яснили ситуацію з загрозою блекауту

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На випадок повторення масованих обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури в Україні вже розробили графіки відключень світла. Однак цього року ситуація суттєво відрізнятиметься від минулорічної. І це відчують споживачі.

Таку думку висловила директорка департаменту комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян в коментарі виданню Delo.ua.

Для чого розробили графіки відключень світла

В Укренерго зауважили, що графіки відключень склали в межах підготовки енергетиків до опалювального сезону. Однак це ще не означає, що світло будуть вимикати.

"Графіки – це план дій на випадок критичної ситуації в енергосистемі, щоб був завчасно готовий список та черги споживачів, яким доведеться обмежувати споживання", – переконана Цатурян.

Вона нагадала, що графіки розроблюють обленерго разом з ОВА, далі їх погоджують з Укренерго та Міненерго. Це – невіднятний етап підготовки до опалювального сезону.

Однак разом з тим в Укренерго назвали дві головні умови, за яких графіки відключень світла застосовувати не будуть:

  • якщо не буде масованих обстрілів;
  • якщо імпорт електричної енергії з Європи буде безперешкодно заходити в Україну.

"Енергетики не знають, куди, коли і як буде бити ворог, але ми не можемо ігнорувати повідомлення ГУР Міноборони про те, що росіяни готуються до терористичних атак на об'єкти енергетики. Тому ми всі маємо бути до цього готові – і влада, і енергетики, і споживачі", – зауважила Цатурян.

Як зміниться ситуація з відключеннями світла

В Укренерго наголосили на тому, що ситуація з відключеннями світла у цьому опалювальному сезоні буде суттєво відрізнятися від попереднього.

Річ у тім, що зараз органи влади максимально забезпечили об’єкти критичної інфраструктури альтернативними джерелами живлення. Це, зокрема, генератори потужністю до 1 МВт, які Україна отримала як гуманітарну допомогу. Такі генератори дозволяють заживити:

  • котельні;
  • лікарні;
  • водонасосні станції;
  • інші об’єкти критичної інфраструктури.

Тож у випадку аварійних ситуацій, критичну інфраструктуру переводитимуть на автономне живлення, а наявна в системі електроенергія буде розподілена між іншими споживачами.

В ОП оцінили загрозу блекауту

Заступник керівника Офісу президента Михайло Подоляк не став стверджувати, що Україна на 100% готова до можливих атак Росії по об'єктах енергетичної інфраструктури. При цьому, за його словами, інфраструктура більш захищена, ніж минулого року.

На його думку, глобальних блекаутів вдасться уникнути завдяки набутим знанням щодо диспетчеризації. До того ж енергетики посилено готуються до нових обстрілів РФ та розробляють план дій на цей випадок.

Раніше ми писали про те, чи будуть в областях однакові відключення світла. Також нагадаємо, що в Укренерго називали оптимістичний та песимістичний сценарії щодо відключень електроенергії зимою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.