Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям знову вимикають світло – які області страждають найбільше

Через значне похолодання споживання електроенергії доводиться зменшувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація зі світлом в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Станом на ранок 6 січня в Україні продовжують застосовувати графіки стабілізаційних відключень, оскільки доводиться зменшувати обсяги споживання через похолодання в Україні.

Деталі повідомила пресслужба Укренерго.

Енергетики надали всім областям ліміти споживання, які діють з 8 ранку до 23 години вечора. Якщо регіони перевищать граничні показники, можуть застосовуватися аварійні вимкнення світла. На жаль, подібне відбувається мало не щодня, адже лише в нічний час електростанції виробляють достатньо енергії для покриття споживання.

Енергетики попереджають, що невдовзі очікуються значні пониження середньої температури, що означає стрімке збільшення споживання. Стан нашої системи не дозволяє покрити необхідний обсяг у повному розмірі через пошкодження, завдані масованими ракетними обстрілами російських окупантів. Але фахівці щодня намагаються стабілізувати мережу, щоб необхідність у графіках відпала.

"Укренерго, виробники електроенергії та оператори систем розподілу постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених ракетними та безпілотними атаками ворога. Через складність та масштабність пошкоджень ремонти потребують значних ресурсів та часу", – зауважили в компанії.

Зокрема міністр енергетики України Герман Галущенко спрогнозував продовження перебоїв з електропостачанням до кінця опалювального сезону. Тобто українцям доведеться ще кілька місяців жити з графіками. Щоправда, тотального блекауту можна не боятися, адже спеціалісти навчилися максимально швидко реагувати на екстрені проблеми та ефективно їх вирішувати.

Що відбувається зі світлом в областях

У більшості регіонів держави діють стабілізаційні графіки відключень електроенергії, оскільки внаслідок похолодання активізувалося використання світла в оселях та на підприємствах. У столиці та Київській області громадян поділили на чотири групи замість двох, графіки складаються з трьох категорій, які відрізняються колірною позначкою – білою, сірою і світло-сірою.

Подібний підхід використовують в Одеській області, де, за інформацією ДТЕК, також застосували стабілізаційний відключення. Всі інші регіони суворо дотримуються лімітів, доведених Укренерго. Протягом доби, якщо в системі не вистачає потужності подачі струму всім громадянам, доводиться розподіляти наявну електроенергію серед меншої кількості споживачів.

Екстрені графіки застосовують у Донецькій області: там ситуація з подачею струму досить складна через ведення активних бойових дій та велику кількість обстрілів. Зауважимо, що світло не повинні відключати більше ніж на 6 годин. У зворотному випадку українці мають право поскаржитися на обленерго або письмово звернутись до регулятора – НКРЕКП.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в Україні скасують графіки відключень світла. Також ми повідомляли, що у Києві кардинально змінилася ситуація зі світлом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.