Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є надія на краще? Коли в Україні скасують графіки відключень світла

Українська енергосистема вже майже три місяці перебуває під систематичними ворожими обстрілами, але блекаут українцям наразі не загрожує

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Віялові та екстрені відключення світла в Україні триватимуть до кінця зими

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Стабілізаційні та екстрені відключення світла в Україні будуть застосовуватися до кінця опалювального сезону 2022/2023. Але тотальний блекаут енергосистемі навряд чи загрожує.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він пояснив, що перебої зі світлом пов'язані зі значними пошкодженнями в генерації та у системах передачі електроенергії. Тож графіки відключень електроенергії точно діятимуть до кінця зими.

Але за майже три місяці російських атак на об'єкти енергетики спеціалістам вдалося напрацювати низку рішень, які дозволяють ефективно підтримувати роботу енергосистеми. Тож, на думку міністра, блекаут в Україні можливий лише теоретично.

"Це стосується і генерації, і передачі електроенергії. Упевнений, що система втримається і надалі за подальших можливих ударів", — зазначив Герман Галущенко.

Він додав, що енергетики докладають усіх зусиль, щоб зробити відключення плановими та прогнозованими.

Чергова атака на Київ

У ніч проти 2 січня російські окупанти знову застосували дрони-камікадзе для ударів по українській столиці. На Київ запустили кілька хвиль ворожих безпілотників.

За час нічної повітряної атаки на столицю захисникам вдалося збити 22 ворожі цілі. Під час повітряної тривоги пролунав вибух у Деснянському районі. Було госпіталізовано 19-річного чоловіка.

Повітряна тривога тривала понад чотири години.

Яка ситуація зі світлом в Україні

Станом на понеділок, 2 січня, ситуація в енергосистемі країни повністю контрольована. Втім, за інформацією компанії Укренерго, українська енергосистема зазнала вже 11 хвиль масованих ракетних та 14 безпілотних атак, які завдали значних пошкоджень генерації та магістральним мережам. Тому диспетчерський центр Укренерго довів ліміти споживання до областей на вечірній час з метою попередження додаткових аварій.

При цьому українці у зв'язку з теплою погодою в останні дні почали споживати менше електроенергії. Завдяки цьому зменшилася необхідність застосування обмежень у денні години доби.

Раніше ми розповідали, як зміниться життя українців в Ізраїлі у 2023 році. Також ми писали, скільки українці платитимуть за комунальні послуги в січні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.