Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці не оцінили інфографіку про новорічну ялинку – що відповіли в YASNO

Українці перекрутили пост, опублікований раніше, про енергоспоживання святкової ялинки

Колаж: Pro Гроші

Гендиректор YASNO розповів про реакцію на встановлення ялинки

Колаж: Pro Гроші

Після хвилі незадоволення українців стосовно інформації про навантаження, яке створює головна ялинка країни на енергомережу, пост з інфографікою довелося видалити.

Про це розповів генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко.

Раніше пресслужба проінформувала населення стосовно відсутності на новорічній ялинці у Києві святкової ілюмінації та гірлянд. І хоч міська влада вирішила не позбавляти киян новорічної красуні, але цього року вона не сяятиме вогнями, а буде максимально енерговідповідальною.

У свою чергу YASNO на сторінці у соціальній мережі Facebook опублікувала інфографіку про навантаження на енергомережу, яке спричиняє ялинка у центрі столиці. Виявляється, зазвичай ілюмінація споживає 5,96 МВт електроенергії лише за один день. Традиційно дерево прикрашає Київ 25 днів.

Якщо порівняти з витратами у багатоквартирних будинках, то за одну годину ялинка споживає кільки ж електрики, як 1192 квартири чи 12 багатоповерхівок. Завдяки святковому вбранню дерева наявний дефіцит у столиці збільшився би на 2% до наявного.

Українці не зрозуміли контекст

Громадян офіційно повідомили, що цьогорічна ялинка на Софійській площі буде штучною та не матиме святкової ілюмінації, лише додаткові прикраси, які не споживають електроенергію. Не дивлячись на цю інформацію, опублікована інфографіка викликала хвилю обурення серед читачів соціальних мереж, які неправильно зчитали контекст та замість даних про економію, якої вдалося досягти завдяки відмові від гірлянд, побачили лише текст про величезні витрати.

"Щоб показати всім, скільки саме економиться електроенергії завдяки відмові від ілюмінації – ми вирішили зробити інфографіку. Але контекст зчитали інакше. Десь вийшли відверто перекручені публікації. У нас, енергетиків, дійсно немає часу на все це. Всі разом 24/7 намагаємось не дати ворогу досягнути головної ціли. Новорічна ялинка буде і буде максимально енерговідповідальною, але все одно святковою для всіх нас", – написав Сергій Коваленко.

Як зауважив гендиректор, щодня стаються неочікувані та об'ємні відключення, які виникають через великий дефіцит та збільшення споживання. Зрозуміло, що в сучасних умовах, коли щодня російські ракети можуть пошкодити енергетичну інфраструктуру, говорити про сяючу та яскраву головну ялинку в центрі Києва недоцільно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що супермаркети в Україні через блекаут перейшли на генератори. Також ми повідомляли, звідки Україна здійснила тестове постачання електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.