Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Супермаркети в Україні через блекаут перейшли на генератори: чому це не вихід

Розповідаємо, чому підприємства та супермаркети України не можуть постійно працювати на генераторах

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Чому постійна робота магазинів на генераторах неможлива

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні через часті відключення світла підприємства та магазини почали працювати на генераторах. Однак для багатьох бізнесів це зовсім невигідно.

Про це в ефірі телеканалу Київ розповів голова правління Асоціації ритейлерів Андрій Жук.

За його словами, для магазинів робота на генераторах — робота на резервному електроживленні, тому супермаркети зазнають збитків через неповноцінний робочий день.

"Так можна працювати, але це дорожче в 3-4 рази. Ситуація виглядає дуже критично зараз. Ми побачили з 23 листопада, коли стався блекаут, у нас була найгірша ситуація із закритими магазинами, близько 80%", — розповів він.

Він також зазначив, що через блекаут та часті відключення світла українські супермаркети змушені скорочувати продукцію. Так, наприклад, на полицях магазинів стало приблизно на 20% менше фреш-продукції.

Що може статися взимку

Спроби армії Росії зруйнувати українську енергетику, що не припиняються, повинні спровокувати масову паніку серед українців. Також зовсім недоречні заклики виїжджати на зиму за кордон.

Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час брифінгу.

За його словами, роль енергосектору полягає у забезпеченні таких умов функціонування енергосистеми, щоб українці могли залишатися та зимувати в Україні.

"Заклики до якогось масового виїзду за кордон поки недоречні. Далеко не факт, що на нас чекає попереду блекаут", – сказав Кудрицький.

Водночас Кудрицький не береться прогнозувати, чи буде блекаут в Україні. Адже це залежить від того, скільки ракет долетить під час конкретного удару, куди вони потраплять і які пошкодження буде завдано енергосистемі.

"Неможливо спрогнозувати, коли відбудеться блекаут і яка його ймовірність. Все залежить від того, чи продовжуватимуться ракетні атаки, і якщо так — наскільки вони будуть успішними", — сказав глава Укренерго.

Однак навіть якщо блекаут буде, Кудрицький заспокоює – це не кінець світу. Тобто, якщо Росії все ж таки вдасться серйозно зашкодити українській енергосистемі, наші фахівці відразу розпочнуть її відновлення.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як українцям підготуватися до блекауту вже зараз. Також ми писали, у яких регіонах українцям роздають дрова безоплатно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.