Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Імпорт електроенергії з ЄС запущено? Звідки Україна здійснила тестове постачання

Тестовий імпорт дасть зрозуміти, чи може Україна постачати електроенергію з Європи

Фото: Reuters. Колаж: Pro Гроші

Україна імпортувала електроенергію з Румунії

Фото: Reuters. Колаж: Pro Гроші

Енергетична компанія України (ЕКУ) у тестовому режимі імпортувала електроенергію з Румунії.

Про це повідомив генеральний директор ЕКУ Віталій Бутенко.

Як уточнили на підприємстві, державний енерготрейдер АТ "ЕКУ" 27 листопада поточного року у тестовому режимі прийняв некомерційні обсяги електроенергії з Румунії потужністю 1 МВт протягом двох годин (о 9:00 та 14:00).

Завдяки можливості постачати ресурс держава зможе отримати додатковий інструмент стабілізації енергосистеми. Тестові постачання (не комерційні!) дозволять перевірити технічні можливості імпорту, щоб у разі екстреної потреби процедура здійснилася без перешкод і затримок.

"Наскільки мені відомо, Укренерго, наш системний оператор, відпрацьовує можливі підходи, щоб можливо було не лише технічно, а й комерційно забезпечити імпорт тоді, коли він буде потрібний для стабілізації енергосистеми", – уточнив Віталій Бутенко.

Раніше подібне тестування було здійснено зі Словаччини. Процедуру провели вперше 27 жовтня, а повторно імпортували електроенергію 19 листопада. За словами гендиректора ЕКУ, зараз Україна може отримувати 500-600 МВт ресурсу. Цей обсяг насправді невеликий – всього половина потреб одного міста, Києва. Проте навіть він дасть змогу підтримувати мережу у випадку тотального блекауту.

Однак через різницю в цінах на електроенергію в Європі та Україні комерційний імпорт потребує фінансової підтримки. Наразі розробляється спеціальний механізм, яким забезпечуватиметься можливість імпорту дешевше, ніж станом на кінець листопада.

Ракетні обстріли

23 листопада Росія завдала чергового ракетного удару по Україні, після чого вийшла з ладу критична енергетична інфраструктура, відключилися від мережі всі атомні електростанції, більшість тепло- та гідроелектростанцій. Держава на деякий час опинилася без світла, води та зв’язку, а наслідки атаки розгрібають ще тиждень після.

Прогнозується, що окупанти не зупиняться на досягнутому та будуть продовжувати обстріли, поки не залишать Україну в абсолютній темряві. Саме для цього уряд розробляє різні механізми виходу з критичного положення, аби українцям не довелося довгий час жити без важливих ресурсів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як підготуватись до нового блекауту і не зробити гірше. Також ми повідомляли, що Кличко припустив, коли припиняться відключення світла в Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.