Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна відмовилася продавати електроенергію за кордон: у чому причина

Енергетики запевняють, що енергосистема станом на зараз виробляє достатню кількість електроенергії, тобто світлом забезпечені усі споживачі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна призупинила експорт електроенергії, щоби не обмежувати потреби внутрішніх споживачів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Експорт електроенергії з України на територію Європейського Союзу станом на 24 травня не здійснюється. Постачання призупинили через необхідність забезпечити електроенергією власних споживачів.

Про це повідомляє НЕК "Укренерго".

При цьому енергетики зазначають, що енергосистема наразі виробляє достатню кількість електроенергії та забезпечує світлом усіх споживачів. До генерації залучені, зокрема, теплові електростанції.

"Втім, поступово знижується водопілля, що впливатиме на роботу гідроелектростанцій. У денні години активно працюють сонячні та вітрові електростанції. Поступово виходять у ремонт енергоблоки атомних і теплових електростанцій", — розповіли в Укренерго.

Для того, аби енергосистема й надалі працювала без перебоїв, українців просять у вечірні години, а саме з 19:00 до 22:00, ощадливіше користуватися світлом.

"Споживайте електроенергію вранці, вдень або вночі, але ввечері менше використовуйте електроприлади. Тоді диспетчерам Укренерго буде легше у години найбільшого споживання тримати баланс між виробництвом та споживанням електроенергії", — пояснили у компанії.

Що ще можна робити для економії світла

Не потрібно освітлювати кімнату, якщо у ній немає людей. Також варто рідше користуватися мікрохвильовими печами та електрочайниками. Кип'ятити воду та підігрівати їжу можна на плиті.

Також експерти радять не вмикати одночасно праску та пральну машину, а температуру бойлера знизити до 50 градусів.

Якщо хочете дізнатися ще більше про економію світла та як цьому навчитися — перегляньте наш матеріал за посиланням.

Чи переглянуть українцям тарифи на світло

Тарифи на світло перепишуть, однак точна дата запровадження змін досі невідома. За словами члена парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрія Камельчука, в уряді наразі розглядають так званий план "А".

Відомо, що усіх побутових споживачів поділять на дві категорії за рівнем щомісячного споживання електроенергії.

Раніше ми розповідали, як Україна готується до нового осінньо-зимового періоду. Також ми пояснювали, чому деяким українцям не відключатимуть електроенергію.

Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.