Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Буде легше, ніж торік? У Кабміні розповіли про підготовку до нового опалювального сезону

Український уряд планує відмовитися від імпортного газу, але збільшити імпорт електроенергії з Європи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже стартувала підготовка до нового опалювального сезону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зима 2023 року була найскладнішою в історії незалежної України через спроби російської армії розгромити енергоінфраструктуру країни. Війна з окупантами триває досі, тому український уряд вже готує країну до нового опалювального сезону.

Тим часом у Кабінеті міністрів озвучили плани підготовки.

Підготовка до опалювального сезону 2023/2024 — що відбувається

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, на початок осінньо-зимового періоду українські сховища планують поповнити 14 млрд кубічних метрів газу.

"Наша стратегічна мета — мінімізувати імпорт газу в Україну, збільшивши натомість обсяги власного газовидобутку", — зазначив він.

Також голова уряду озвучив плани щодо експорту-імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу. Також генеруючі потужності та системи розподілу току мають бути захищеними від російських ракет та дронів.

Що з газом

За інформацією прем'єра, станом на зараз в українських сховищах зосереджено 9,2 млрд куб. м газу. При цьому Україна входить до трійки країн Європи з найбільшими запасами газу.

Тобто, коли деякі наші західні сусіди витрачають мільярди доларів, купуючи енергетичні ресурси, Україна здатна забезпечити свої потреби у "блакитному паливі" власним видобутком.

До того ж Україна має у своєму розпорядженні чи не найбільші у Європі підземні газові сховища (ПСГ), у яких можна зберігати понад 30 млрд кубів газу.

Зараз вони заповнені менш ніж на половину, тому Україна пропонує свої газові сховища європейським компаніям.

Як самостійно підготуватися до холодів

Наступний опалювальний сезон для українців може виявитися не менш складним, аніж попередній. Тому у Міністерстві розвитку громад та територій ще наприкінці минулого року створили рекомендації для українців, які й зараз не втратили свою актуальність.

Отже, українцям рекомендують:

  • зменшити тепловитрати;
  • перевірити обладнання;
  • підготувати батареї;
  • підготувати додаткові джерела тепла;
  • разом із сусідами подбати про утеплення під'їзду та будинку.

Також громадянам радять по можливості об'єднати свої домогосподарства.

Раніше ми розповідали, чому світло для українців неодмінно подорожчає цього року. Ще ми писали, хто з українців може отримати 100% знижку на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.