Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло в Україні: що таке план "А" та які зміни передбачає

Український уряд розглядає різні варіанти підвищення тарифів на електроенергію, серед яких – розмежування споживачів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло можуть змінити залежно від кількості споживаних кіловат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло будуть змінені, але досі не відомо, коли саме та яким чином. Уряд тривалий час готує громадян до стрибка ціни на електроенергію, втім не може вирішити остаточно, які показники встановити. Існує так званий план "А", який передбачає розмежування споживачів за конкретним критерієм.

Про це розповів член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук.

План заключається в поділі українців на дві категорії за рівнем щомісячного споживання електроенергії. Тобто може існувати граничний рівень використання ресурсу, після якого тарифи будуть іншими, ймовірно, в кілька разів більші.

Станом на травень 2023 року люди платять 1,44 гривні за кіловат-годину, якщо споживають до 250 кіловат-годин на місяць. Якщо ліміт перевищено, то вартість становить вже 1,68 гривні. Концепція плану "А" побудована на схожому алгоритмі, але кількість допустимих кіловат-годин на місяць стане більшою.

"Для заможних споживачів, які використовують понад 1 тисячу кіловат-годин на місяць, розглядається встановлення тарифу в межах 6-6,2 гривні, який може залишитися стабільним на тривалий період", – зазначив Юрій Камельчук.

Водночас для українців, які не використовують понад 1 тисячу кіловат, тариф може збільшитися на 30-40%. Але консультації щодо цього тривають, і не виключено, що варіант не підтримають, а залишать тариф на поточному рівні.

Що буде з цінами на воду

Вже з 1 червня планується підвищення цін на водопостачання і водовідведення. Як уточнили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, цей крок – не просто вимога законодавства, а термінова необхідність з точки зору економічної вигоди.

У травні в різних регіонах України ціни на послуги відрізняються, наприклад:

  • Київ – 30, 38 грн;
  • Дніпро – 45,97 грн;
  • Харків – 24,52 грн;
  • Житомир – 37,54 грн;
  • Ужгород – 42,86 грн;
  • Львів – 35,88 грн;
  • Чернівці – 27,91 грн;
  • Одеса – 35,16 грн
  • Вінниця – 25,27 грн.

Після перегляду тарифи можуть зрости на 30% у великих містах. Питання зміни цін розглядають окремо водоканали.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як швидко отримати та оплатити рахунки за газ і розповідав, що у Нафтогазі нагадали про дієвий спосіб. Також ми повідомляли, що у Кабміні розповіли про підготовку до нового опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.