Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ракетні обстріли тривають: чи ще загрожує українцям газовий блекаут

Розповідаємо, як газотранспортна мережа України підготувалася до ракетних ударів ворога

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи вдасться Росії вивести із ладу газотранспорту систему

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці навряд чи ризикують залишитися без газу у своїх квартирах чи будинках, навіть якщо Росії вдасться на тривалий час вивести із ладу усю енергосистему нашої країни.

Про це йдеться у матеріалі видання ГазПравда.

Так, за словами головного інженера департаменту інжинірингу компанії "Газмережі" Андрія Малихіна, фахівці компанії за умов постійного відключення електропостачання вдаються до додаткових заходів, щоб зберегти контроль над роботою електрохімічного захисту.

"Наші мережі не мають власних компресорів для підтримки або підвищення тиску, які б залежали від наявності електрики. Від коротко- або середньострокових відключень не постраждає навіть система обліку газу, оскільки передбачено її живлення від акумуляторів" — розповів він.

Водночас начальник аварійно-диспетчерської служби Київоблгазу Валерій Андріянов пояснив, що від наявності чи відсутності електроенергії більш залежні ті споживачі газу, які користуються сучасним газовим обладнанням. Наприклад, газовими котлами.

Спеціаліст додав, що всі газорозподільні вузли, які потребують електроживлення, вже забезпечено генераторами. Тож тепер проблеми з газом, які виникли після російських обстрілів у жовтні-листопаді 2022 року, вирішені.

Найгірший сценарій, який загрожує Україні

Остаточно зупинити роботу усієї ГТС ворогу не вдасться, через те що газотранспортна система диверсифікована значно краще, ніж електричні мережі.

Звісно, без газу можуть залишитися цілі села і навіть міста або регіони, але тільки у тому випадку, якщо російські літаки вдарять по магістральним газогонам. Так, якщо ворожа ракета чи снаряд поцілять у газову мережу, то можуть виникнути складнощі з проведенням відновлювальних робіт на таких газових об'єктах:

  • газові свердловини;
  • газові сховища;
  • магістральні газогони;
  • газогони великого діаметра;
  • споживацька мережа низького тиску.

При цьому постачання можна відновити вже за добу після обстрілів.

Раніше ми пояснювали, навіщо російський Газпром створює власну охоронну компанію. Також ми розповідали, що українцям дозволили робити з газовими платіжками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.