Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пережити неможливо? Що робити в опалювальний сезон без газу

Даємо поради жителям приватних будинків і багатоповерхівок, які опинились у складній ситуації напередодні зими

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зиму без газу допоможуть пережити інши види палива

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Війна з Росією змінила звичайну підготовку до опалювального сезону і створила труднощі для всіх українців. У деяких регіонах відновити теплопостачання неможливо і, наприклад, на Донеччині оголошено примусову евакуацію.

Однак не всі мають змогу виїхати та покинути свій будинок, а хтось, живучи неподалік лінії фронту, хвилюється за стабільність опалення. Pro Гроші розповідають, чи можна пережити опалювальний сезон без газу і як це зробити.

Приватний будинок

Якщо ви власник приватного будинку, ви цілком можете прожити зиму без газу і багато хто з тих, хто не хотів проводити газопостачання до свого житла так робив і до війни.

Для цього потрібно підготуватися заздалегідь і вирішити – чим ви топитимете. Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко радить уже зараз запастися твердим паливом, якщо ви вирішили топити у такий спосіб (дрова, біопаливо, пелети).

Котел чи піч також краще купити зараз, оскільки ціни на все, що пов'язане з опаленням, активно зростатимуть із наближенням холодів.

Експерт зазначає, що топити газом все ж таки дешевше, але сьогодні йдеться не про вигідність, а про те, чи взагалі буде можливість обігріватися в такий спосіб.

Омельченко рекомендує запастись дровами не лише тим, у кого не проведено газ чи пошкоджено комунікації, а й іншим, аби була можливість підстрахуватися.

Ще один варіант обігрівати приміщення – електроенергія, але важливо правильно вибрати тип опалення, щоб він був економним та зручним.

Наприклад, можна встановити електричний котел з ТЕНами або електродний, інфрачервоні обігрівачі, електричні конвектори та радіатори, електрокабельний обігрів та теплові насоси.

Однак тут є одне "але", якщо ваш будинок близький до фронту або взагалі знаходиться в зоні бойових дій, електромережі можуть бути знищені війною.

Тому краще передбачити кілька варіантів, які максимально не залежатимуть від зовнішніх факторів. І все ж таки, у приватному будинку перезимувати без газу набагато простіше, ніж у квартирі.

Квартира

Тому головна рада для мешканців багатоквартирних будинків, що знаходяться на лінії фронту – виїжджайте у приватний сектор, якщо є можливість.

Якщо можливостей немає, скористайтеся пропозицією про евакуацію. Держава забезпечить вас теплом та дахом на період опалювального сезону.

Якщо ситуація не настільки критична, але ризик переривання централізованого опалення все ж таки є, можна перейти на автономне опалення електрокотлом.

Він менш економічний, ніж газовий, але може опалювати квартиру без блакитного палива. Встановити його не так просто, адже в багатьох містах це заборонено і в разі перебоїв з електрикою він вам не допоможе.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.