Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Біржова лихоманка 2022: як війна вдарила по цінам на газ у Європі

Чергова російська агресія перевернула світові фондові ринки і змусила ціни на блакитне паливо побити усі рекорди

Фото: Нафтогаз, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на блакитне паливо кілька разів били рекорди

Фото: Нафтогаз, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Війна РФ проти України змінила енергоринок у всьому світі і потягнула за собою одну з найбільших газових криз, яку нам ще доведеться пережити цієї зими.

Pro Гроші розповідають, що відбувалося із цінами на блакитне паливо за останні півроку.

За даними надерландської біржі ICE, за цей період ф'ючерси пережили одні з найсильніших в історії стрибків і досягли свого рекорду наприкінці літа 2022 року.

Динаміка цін на газ 2022
Фото: Скріншот
Фото: ICE

Перший помітний стрибок стався у день початку повномасштабної війни РФ проти України. Ціна в перекладі на 1000 кубометрів з мегават-годин склала близько 1350 доларів, але вже наступного дня впала нижче 1000 доларів.

Низько котирування протрималися лише кілька днів і на початку березня рвонули до 2000 тис. дол. за 1000 куб. і навіть вище.

Опустилися до 1000 доларів ціни в середині місяця та трималися на рівні 1000-1300 дол. за тисячу кубометрів до середини травня.

Наступним етапом, який тривав до середини червня, було зниження. Найнижчих значень ціни на газ досягли 13 червня – близько 900 доларів та нижче.

Але вже з другої половини місяця вартість блакитного палива набрала обертів і почала стрімко зростати. Вже 7 ціни на газ піднялися вище 1900 доларів і після незначних коливань, і вже наприкінці місяця перевищили позначку 2100 доларів.

Торішнього серпня ф'ючерси було зупинити. На тлі холодів, що наближаються, і газового шантажу Росії вони почали зростати приблизно з 10 чисел і вже до 15 серпня становили 2300 доларів за тис. кубометрів.

На цьому рекорди не закінчилися У 20 числах за 1000 кубометрів газу на біржі просили 2900 доларів, а 26 серпня – безпрецедентні 3500 тисяч доларів.

Газовий шантаж Кремля

Росії не потрібен привід, щоб скоротити постачання газу до Європи, тим самим піднявши ціни на блакитне паливо.

Насправді "Газпром" має можливість прокачувати в ЄС набагато більше газу, але заради енергетичного шантажу РФ постійно зменшує постачання під різними приводами.

Наприклад, влітку три дні повністю зупиняв роботу газопровід "Північний потік-1" для ремонтних робіт.

Але після закінчення терміну, відведеного на ремонт, труба так і не почала працювати на повну потужність, у РФ це ніяк не аргументували. Потім із "Північним потоком" ніби-то знову сталася несправність, однак компанія, що займається обслуговуванням заявила, що цей технічний нюанс не мав зупиняти усю трубу, як зробили росіяни.

Проте хитрощі Кремля більше не працюють у повному обсязі і різні країни поступово відмовляються від кривавих ресурсів. На сьогоднішній день вже 12 країн Євросоюзу відмовилися повністю або частково від російського газу, на такий крок пішли також США і до кінця року з постачанням із РФ обіцяла зав'язати Великобританія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.