Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на електроенергію: як зміняться платіжки українців вже незабаром

Реформа на ринку електроенергії неминуча

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як можуть змінитися тарифи на електроенергію у 2023 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На фоні кризи в українській енергосистемі вже незабаром тарифи на електроенергію для споживачів можуть збільшити. Наразі влада спільно з міністерством енергетики працює над втіленням різних концепцій реформування національного ринку електроенергії.

Про це повідомив радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко.

За його словами, реформа на ринку електроенергії України назрівала вже давно, а повномасштабна війна з РФ та обстріли критичних об'єктів лише поглибили кризу у цій сфері.

"Зараз тариф для побутових споживачів приблизно в чотири рази нижчий від реальної ціни енергії. Навесні одну зі стратегій доведеться затвердити, інакше кризу в енергетиці подолати не вдасться", — зазначив він.

Що зміниться для українців

Юрій Бойко підкреслив, що адресні монетарні субсидії для незахищених верств населення можуть повністю покрити потреби побутових споживачів електроенергії. Таким чином влада спробує пом'якшити наслідки підвищення ціни для українців, які опинилися у скрутному фінансовому становищі через війну.

"Ця стратегія обійдеться платникам податків дешевше й водночас дозволить захистити громадян із низькими рівнями доходу. А ті, хто може платити за енергію, це робитимуть", — додав Бойко.

Якими є тарифи на електроенергію зараз

Кабмін України затвердив вартість електроенергії ще 1 жовтня 2021 року. Тож станом на зараз тарифи на світло є такими:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год (включно) на місяць;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год (включно) на місяць.

Щодо колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання), то для них тариф на електроенергію встановлений у розмірі 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Реформа сфери ЖКГ

Вже зараз українська влада працює над різними варіантами реформи сфери комунальних послуг та системи субсидування, в рамках яких тарифи для населення на деякі комунальні послуги можуть зрости.

Як пояснив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма, серед варіантів – повноцінна монетизація субсидій, коли споживачі будуть платити справедливу ціну, але держава виплачуватиме їм компенсацію.

"Найближчими місяцями буде доопрацьовано рішення, але основні вступні повинні бути такими: пересічні громадяни, які потребують допомоги, не повинні постраждати, держава повинна адресно їм допомагати", – зауважив Ростислав Шурма.

Раніше ми розповідали, за які комунальні послуги українці вже сплачують більше, ніж до війни. Також ми писали, чи можна платити менше за електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.