Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи зашкалююють? Експерти порадили, як зменшити витрати на опалення

З'ясувалось, яким чином можна значно зменшити витрати на опалення квартири або приватного будинку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як менше платити за опалення - дієві поради

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, яким чином реально скоротити як мінімум на третину витрати на опалення взимку – в першу чергу рекомендують провести комплексне утеплення всього будинку.

Про це повідомили в Державному агентстві з питань енергоефективності та енергозбереження.

Як заощадити тепло в будинку чи квартирі

  1. Слід встановити тепловий лічильник – цей прилад дозволить сплачувати лише за ту кількість тепла, яке ви дійсно споживаєте (а не за той обсяг, який вам можуть "намалювати" у платіжці). На жаль, не в усіх квартирах можна встановити такі індивідуальні прилади обліку. Точно відомо, що такої можливості немає в "хрущовках" через специфічну систему подання тепла.
  2. Придбайте термостатичний вентиль. У цьому випадку обов'язково батареї мають відповідати розміру кімнати. На кожному радіаторі слід встановити такий вентиль, що дозволить регулювати обсяг тепла, яке подається до конкретної кімнати (дуже зручне рішення, яке широко використовують за кордоном).
  • Спеціалісти наполягають, що газовий котел, колонку або бойлер треба міняти кожні 15 – 20 років. Причина в тому, що з часом дані прилади втрачають ефективність, починають споживати значно більше блакитного палива, аніж потрібно для підігріву води.

Також експерти наголошують на тому, що значно скоротити витрати на опалення допоможе й система рекуперації тепла на вентиляції, утеплення вікон (або їхня повна заміна), килими на підлогах.

Як зберегти тепло

Раніше ми вже розповідали, що варто заздалегідь заклеїти всі щілини, через які може виходити тепло з кімнати. Вікно по периметру треба заклеїти броньованою плівкою.

Щілини від дверей заповніть ущільнювачами, а якщо їх немає, то на підлогу можете покласти ковдру. Вона теж не буде пропускати холодне повітря до кімнати. Також на вікнах повинні бути або щільні жалюзі, або штори. У такому випадку вони не пускатимуть холод з вулиці та не випускатимуть тепло з приміщення.

На стіни, які теж є досить холодними, можна повішати килими. Тоді вам вдасться їх дещо утеплити. Всіма цими діями ви збережете тепло.

Як можна отримати компенсацію на оплату комуналки

Дана послуга доступна зокрема українцям, які у складний для країни час допомогли внутрішньо переміщеним особам та поселили їх у своїх будинках. За одну розміщену особу українці отримують 450 гривень компенсації на оплату комунальних послуг, відповідно за двох осіб держава виплачує 900 гривень.

Для того, щоб отримати допомогу, власнику житла потрібно звернутись до органів місцевого самоврядування або зайти на сайт prykhystok.gov.ua. Українці, які хочуть оформити компенсацію, мають відповідати таким критеріям:

  • бути повнолітнім власником житла;
  • не мати заборгованості за комунальні послуги;
  • дати притулок у своїй оселі ВПО, не стягуючи з них плату;
  • зареєструвати в себе ВПО.

Сайт Pro Гроші розповідав, чому українцям, які оплачують комуналку, нараховують некоректні платіжки. Також ми пояснювали, коли можуть зробити перерахунок комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.