Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з 1 січня зростуть тарифи на електроенергію – що відбувається

Вартість електроенергії для непобутових споживачів все ж таки збільшиться

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня зростуть тарифи на електроенергію для непобутових споживачів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 січня 2023 року все ж таки збільшиться кінцева вартість електроенергії для непобутових споживачів.

Про це повідомила НКРЕКУ.

Що буде з тарифами

Внаслідок збільшення Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), тарифів на передачу електроенергії та диспетчерські послуги НЕК "Укренерго", а також на розподіл електроенергії та послуги постачальників універсальних послуг (ПУУ) на 2023 рік, кінцева ціна електроенергії для непобутових споживачів зросте в середньому на 15 коп. за 1 кВт-год.

У НКРЕКУ зазначили, що при цьому зростання цін на електроенергію для промислових енергоємних споживачів становитиме близько 4 коп. за кВт-год.

Коригування тарифів відбулося насамперед шляхом виділення коштів для операторів електричних мереж на:

  • аварійне відновлення пошкоджених об'єктів електроенергетики;
  • створення аварійного запасу обладнання;
  • закупівлю необхідних для цього товарів та послуг.

Нацкомісія обмежила зростання зазначених тарифів, попри те, що енергосистема країна постраждала внаслідок російських ракетних обстрілів. При цьому тарифи на електроенергію для побутових споживачів не змінюються та залишається на чинному рівні.

Чому в платіжках збільшуються суми за електроенергію

Суми в платіжках за електроенергію залежать від своєчасності передачі показань електролічильника. Кількість спожитих кіловатів повинен передати або клієнт, або "розумний лічильник" — саме на основі переданих показань розраховується обсяг спожитої електроенергії.

У разі, якщо споживач несвоєчасно передав показання лічильника, то оператором розраховується середньодобовий обсяг кіловатів, які споживає домогосподарство. Основою для обчислення середньодобової витрати є два останні показання, які були зафіксовані у попередні періоди. Середньодобове споживання енергії визначається різницею між цими показаннями, яка ділиться на кількість днів, що пройшли між їхньою фіксацією.

Раніше ми розповідали, що відбувається в енергосистемі країни. Також ми писали, що буде з відключеннями світла у Києві. Більше про те, яким буде 2023 рік для українців, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.