Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тариф на електрику може бути вдвічі меншим – як зекономити

Для того, щоб суттєво зменшити суму у платіжці, потрібно зробити одну дію

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть вдвічі зменшити платіжки за електроенергію

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть суттєво заощадити на електроенергії та платити 0,72 грн за споживання до 250 кВт*год на місяць.

Про це у коментарі OBOZREVATEL розповіла директор "Закарпаттяенергозбуту" (група Tolk) Наталія Німець.

За її словами, для того, щоб зменшити суми у платіжках, достатньо встановити двозонні лічильники та платити за електроенергію, яка використовується вночі, вдвічі менше. Це дозволить розподілити навантаження на мережі та збільшити споживання електроенергії у нічний період.

"Ми рекомендуємо побутовим споживачем за можливості встановити багатофункціональний прилад обліку – двозонний лічильник", – розповіла Німець.

Якщо встановити такий лічильник, з 7 ранку та до 23 вечора доведеться платити за звичайним тарифом. А вже з 23 до 7 ранку – вдвічі менше, тобто 0,72 грн за кожний 1 кВт*год. Однак якщо ви споживаєте більше 250 кВт*год на місяць, такий лічильник не допоможе заощадити.

Які прилади можна вмикати вночі

Німець радить використовувати вночі енергоємні прилади, такі як:

  • пральні машини;
  • сушильні машини;
  • посудомиючі машини;
  • бойлери;
  • системи електроопалення.

"Все це сучасне електрообладнання в переважній більшості "розумне", тобто дозволяє програмувати споживання та час роботи", – пояснює вона.

Згідно зі статистичними підрахунками, при установці двозонного приладу обліку та переведенні споживання електричної енергії в нічний режим можна зменшити суму платежу за спожиту електричну енергію від 10 до 25%.

Тобто якщо споживач використовує багатофункціональні прилади обліку, він економить на споживанні електроенергії, енергосистема розвантажується, енергоспоживання рівномірно розподіляється протягом доби і, як результат, покращується якість енергопостачання.

"Якщо кожен замислиться над енергозберігаючими заходами, то економія для всієї країни буде гігантською! Ми ж зараз з вами робимо чудеса, збираючи кошти на байрактари чи супутники, чому б так само не здійснити диво, заощадивши для держави велику кількість енергоресурсів?" – пояснює вона.

Масштабні відключення світла в Україні

Після ударів Росії по об'єктах енергетичної інфраструктури у багатьох областях України почали запроваджувати графіки аварійних відключень світла. Вони потрібні для того, щоб енергетики могли збалансувати енергосистему та відновити її після обстрілів.

Незважаючи на те, що багато українців залишаються без світла по 8-10 годин на добу, їх просять заощаджувати на енергоспоживанні в пікові години. Енергетики пояснюють, що це допоможе якомога швидше відновити систему. Громадян просять максимально економити електроенергію та не користуватися одночасно кількома енергоємними приладами. До таких відносяться бойлер, пральна машина, праска, кондиціонер, пилосос, чайник, кавоварка, електрообігрівач, комп'ютер та інші.

Важливо відповідально підійти до прохання уряду та допомогти енергетикам швидше збалансувати мережу. Для цього рекомендується мінімізувати використання світла з 6:00 до 9:00 та з 17:00 до 23:00. Якщо вся Україна слідуватиме цим проханням, необхідність у віялових відключеннях з часом відпаде.

Раніше ми повідомляли, що мешканцям Львова компенсуватимуть 50% вартості генератора. Також ми пояснювали, що не варто робити під час вимкнення електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.