Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світла стало менше? В Yasno розповіли про стан енергосистеми

Наразі в Києві можливо покрити лише 60% об'єму необхідної електроенергії

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі генераційні об'єкти потребують планових ремонтів

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Споживачі електроенергії в Києві почали скаржитися на те, що після свят вимикати світло почали набагато частіше.

Про те, чому в Києві погіршилася ситуація з відключеннями світла, розповів генеральний директор Yasno Сергій Коваленко.

Що ускладнює роботу енергосистеми

1. Генерація вже давно не здатна покрити потреби електроенергії

Зниження температури змушує споживачів діставати обігрівачі та частіше користуватися електроприладами. Зараз це надто навантажує систему та збільшує дефіцит потужності.

2. Деякі генераційні об'єкти відправили на планові ремонтні роботи

Коваленко відразу відповів і на запитання, чому в такий складний час об'єкти генерації відправляють на капітальні ремонти.

"Річ у тім, що без ремонтів вони просто вийдуть із ладу, і приведення їх до тями буде складним і дуже довгим. Такі ж капремонти відбувалися і до війни, тільки система мала більші можливості, щоб відключення відбувалися непомітно", – каже директор Yasno.

Наразі цю нестачу генерації намагаються балансувати за допомогою гідроелектростанцій. Це пояснює те, чому світло почали вимикати вночі. Ресурс ГЕС є вичерпним, вони не можуть працювати 24/7, їм потрібен час, щоб набратися. Для цього використовують саме нічні години.

3. Стан мереж і генерації настільки пошкоджений, що вони здатні покривати лише 60% необхідних об’ємів

З доступного для нас об'єму майже 40% йде на об'єкти критичної інфраструктури. 20% розподіляють серед побутових споживачів.

"Складається так, що споживання зараз є дуже нерівномірним протягом доби, бо обсяги дефіциту коливаються. Якщо в обідній час електроенергії вистачає у межах сірих зон графіків, то ввечері, коли всі приходять додому, споживання виходить за обмеження і сірі зони відключаються повністю", – пояснює Коваленко.

Чи можливий повний блекаут у Києві

Керівник Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі телемарафону повідомляв, що з середини лютого 2023 року Києву не загрожуватиме блекаут.

За його словами, російські енергетики добре обізнані у тому, що столиця України — один із найскладніших регіонів об’єднаної енергосистеми України. При цьому місто є дуже вразливим щодо обстрілів енергоінфраструктури, але вже зараз українські спеціалісти впроваджують план, завдяки якому Київ зможе уникнути тотальних відключень електроенергії після ворожих обстрілів.

"Якщо все вдасться зробити так, як зараз заплановано, то із середини лютого Києву буде однаково будь-який блекаут. Київ стоятиме. Але треба зробити певні речі", – розповів він.

Олександр Харченко пояснив, що нова схема електроживлення працюватиме від резервної генерації, яка забезпечить роботу водоканалів і систем теплопостачання.

"Буде резервна генерація для водоканалів, для теплових станцій. Щоб у разі, якщо система не працюватиме, усі отримували живлення, тепло та воду", – зазначив спеціаліст.

Він також підкреслив, що цю захисну "парасольку" поширять на інші великі українські міста, аби Росія більше не могла загрожувати їм блекаутом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як вимикатимуть світло в Києві згідно з новими графіками. Також ми розповідали, чому іранські дрони наносять таку ж шкоду, як і ракети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.