Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Укренерго повідомили про зростання дефіциту потужності – де застосовують аварійні відключення 11 січня

У деяких областях через перевищення лімітів споживання електроенергії застосовані аварійні відключення світла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В окремих областях внаслідок поривчастого вітру є пошкодження у мережах операторів системи розподілу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через суттєве зниження температури споживання електроенергії в Україні підвищилось. Внаслідок цього зріс дефіцит потужності. Тому в деяких областях почали застосовуватися аварійні відключення.

Про це повідомляють в Укренерго.

"Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання, які діють упродовж всієї доби – з 00:00 до 24:00", – зазначають у компанії.

Де ситуація найскладніша

Станом на 7:00 11 січня у Дніпропетровській та Харківській областях ліміти були критично перевищені. Тому для збереження стабільної роботи енергосистеми були застосовані аварійні відключення.

В окремих областях внаслідок поривчастого вітру є пошкодження у мережах операторів системи розподілу, ведуться ремонтні роботи.

У прифронтових регіонах на сході та півдні ситуація з електропостачанням залишається складною через значні пошкодження електромереж внаслідок високої активності бойових дій.

"Наразі енергосистема не в змозі покрити споживання у повному обсязі через пошкодження та тимчасову окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, серед яких і Запорізька АЕС, потужності якої дозволили б повною мірою покрити потребу в електроенергії", – зазначили в Укренерго.

Компанія закликає українців розумно споживати електроенергію та почергово користуватися енергоємними приладами. Це дозволить знизити навантаження на енергосистему та зменшити необхідність застосування обмежень.

Чи загрожує киянам блекаут

За словами керівника Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, Київ є дуже вразливим щодо обстрілів енергоінфраструктури, але вже зараз українські спеціалісти впроваджують план, завдяки якому Київ зможе уникнути тотальних відключень електроенергії після ворожих обстрілів.

"Якщо все вдасться зробити так, як зараз заплановано, то із середини лютого Києву буде однаково будь-який блекаут. Київ стоятиме. Але треба зробити певні речі", – розповів він.

Олександр Харченко пояснив, що нова схема електроживлення працюватиме від резервної генерації, яка забезпечить роботу водоканалів і систем теплопостачання.

"Буде резервна генерація для водоканалів, для теплових станцій. Щоб у разі, якщо система не працюватиме, усі отримували живлення, тепло та воду", – зазначив спеціаліст.

Він також підкреслив, що цю захисну "парасольку" поширять на інші великі українські міста, аби Росія більше не могла загрожувати їм блекаутом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в Україні можуть скасувати графіки відключень світла. Також ми розповідали, які обленерго найбільше порушують правила відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.