Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Старий тендер Енергоатому виплив назовні: як компанія витратила 7 млн гривень

Енергоатом здійснював закупівлі за завищеними цінами для тимчасово окупованої ЗАЕС ще до того, як тендери стали об’єктом уваги ЗМІ

Фото: Енергоатом/Telegram, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Енергоатом купив для окупованої ЗАЕС 283 602 пари рукавичок

Фото: Енергоатом/Telegram, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Державне підприємство "Енергоатом" у жовтні 2022 року завершило тендер для придбання гумових і бавовняних рукавичок для персоналу Запорізької атомної електростанції. Цю угоду, як і більшість, що стосувалися тимчасово окупованого об'єкта, провели за завищеними цінами.

Інформація доступна на майданчику Prozorro.

Вкотре звернув увагу на сумнівний тендер Енергоатому народний депутат Ярослав Железняк. Він опублікував пост на особистій сторінці в Telegram і зауважив, що передбачені в договорі ціни на товари є сильно завищеними, якщо порівнювати з ринковими показниками.

Зокрема, переглядаючи схожі позиції в інтернет-магазині "Епіцентр", можна знайти рукавички, дешевші на 40-60%. Але компанії знадобилося на потреби окупованої ЗАЕС 283 602 пари трикотажних і гумових рукавичок для захисту від радіоактивних речовин загальною вартістю 7,1 млн гривень.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Енергоатом купив рукавичок для ЗАЕС на 7 млн гривень

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Енергоатом купив рукавичок для ЗАЕС на 7 млн гривень

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Енергоатом купив рукавичок для ЗАЕС на 7 млн гривень

Фото: Скриншот: Pro Гроші

"Не буду писати, що саме цей виробник є найдорожчим з-поміж інших видів. Навіть не буду здогадуватися, яка відмазка з’явиться цього разу стосовно ціни. Бачили вже на черевиках, дуже особливих. Для розуміння, у 2021-му, коли ЗАЕС не була окупована і працювала на повну потужність, то закупили на 83 тисячі пар рукавиць менше", – розповів Ярослав Железняк.

І додав, що чекає, поки Енергоатом відреагує на інформаційний привід і пояснить, що сталося з такою кількістю товарів. Можливо, зауважив нардеп, рукавчики також зберігаються на "спеціальному секретному складі" та чекають свого часу для повноцінного використання.

Як компанія коментувала великі закупівлі для ЗАЕС

14 серпня в Енергоатомі нарешті відреагували на періодичні публікації Железняка щодо дивних тендерів для окупованої станції. Народний депутат стверджував, що лише за один рік компанія оголосила тендерів на 566 млн гривень. Зокрема витратила 3 мільйони на взуття, за яке переплатила вдвічі.

Головні тези з пояснення від представників державного підприємства такі:

  • ЗАЕС, хоч й окупована, але залишається українським об’єктом критичної інфраструктури, тож вимагає обслуговування;
  • Енергоатом вимушений забезпечувати внутрішні потреби станції та нести витрати, пов’язані з ефективним функціонуванням;
  • компанія закуповує товари для відданих працівників, які попри шалений тиск і ризик продовжують підтримувати життєдіяльність АЕС;
  • вартість взуття не завищена, адже воно має унікальну специфікацію та значно відрізняється за характеристиками від звичайних моделей черевиків;
  • за результатами тендеру частину товарів доправили на ЗАЕС і роздали виключно українським атомникам;
  • залишки спорядження зберігаються на спеціальному об’єкті до моменту звільнення станції.

Водночас в Енергоатомі не уточнили, яким способом вдалося здійснити доставлення товарів на об’єкт з огляду на його повний контроль російською армією.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що тендер на майже 300 млн гривень скасовано та розповідав, чому Енергоатом відмовився від електробусів. Також ми повідомляли, що в Енергоатомі пояснили, чи можливе силове повернення ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.