Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вся надія на ЗСУ. В Енергоатомі пояснили, чи можливе силове повернення ЗАЕС

Українська сторона назвала найбільш ймовірний сценарій повернення контролю над Запорізькою АЕС

Колаж: Pro Гроші

В Україні розгядають силовий сценарій повернення ЗАЕС

Колаж: Pro Гроші

Україна повинна за будь-яку ціну повернути контроль над захопленою росіянами Запорізькою АЕС. Не виключено, що це зроблять українські військові.

Про це заявив президент Енергоатому Петро Котін в коментарі Bloomberg.

Він зазначив, що ідея МАГАТЕ щодо створення периметра безпеки навколо станції провалилася.

"Ми не вважаємо це реалістичним. Є новий рік, а створення цієї зони немає", – зазначив Котін.

Більш імовірним він вважає сценарій повернення ЗАЕС шляхом звільнення території атомної електростанції за допомогою ЗСУ.

"Ми сподіваємося на українські Збройні Сили", – заявив Котін.

Він переконаний, якщо українським захисникам вдасться прорвати лінії оборони російських окупантів, то вони повернуть контроль над Мелітополем, що знаходиться понад 100 кілометрів на південь від ЗАЕС. Котін переконаний, що у такому випадку "єдиним варіантом для окупантів буде залишити завод".

Голова Енергоатому також виступив за посилення санкцій проти російського Росатому.

"Проти Росатому повинні бути санкції, поки ця війна не закінчиться, їхню міжнародну діяльність слід призупинити, поки вони не припинять незаконне захоплення цивільних об’єктів", – переконаний Котін.

Як відомо, у жовтні 2022 року Росатом заявив про повну власність на Запоріжжя, що змусило працівників повторно подати заявку в російську державну компанію, щоб зберегти свої робочі місця. Голова його наглядової ради Сергій Кирієнко, який також є першим заступником глави адміністрації Кремля, відвідав завод наприкінці минулого місяця. Цей візит українська сторона засудила.

Що буде у разі обстрілів ЗАЕС

Раніше Котін пояснював, що якщо Росія вдарить по Запорізькій атомній електростанції, то радіаційна хмара може накрити не тільки Україну, але і сусідні країни.

За його словами, атомна станція має захист у глибину (Defense in Depth), фактично має 5 бар'єрів фізичних та 5 бар'єрів організаційних.

"Тобто там не так і просто дістатися до ядерного матеріалу, але якщо задатися такою ціллю і бути абсолютно божевільним, то це буде радіаційна аварія, радіаційна хмара і буде викид радіоактивний", – зазначив Котін.

Він додав, що саме від вітру буде залежати, куди саме ця хмара піде та де буде максимальне опромінення.

"В тому числі це можуть бути країни, які межують з Україною", – додав Котін.

Раніше ми писали про те, що Росія може спровокувати екологічну катастрофу через свої дії на ЗАЕС. Також ми пояснювали, навіщо Росія б’є по українських АЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.