Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тендер на майже 300 млн гривень скасовано: чому Енергоатом відмовився від електробусів

Представники компанії стверджують, що вони не купували електричні автобуси та зарядні станції

Фото: Енергоатом, Авто регіон. Колаж: Pro Гроші

Енергоатом планує повернутися до закупівлі електробусів після війни

Фото: Енергоатом, Авто регіон. Колаж: Pro Гроші

Після розголосу та критики від президента Володимира Зеленського про витрачання державних коштів під час війни на непотрібні закупівлі, енергетична компанія "Енергоатом" скасувала свій тендер. Він був направлений на закупівлю дорогих електроавтобусів. Проте було вирішено повернутися до цього питання вже після завершення повномасштабної війни в країні.

Про скасування угоди йдеться на порталі державних закупівель Prozorro.

Енергоатом не куплятиме електробуси

За словами заступника голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Ярослава Железняка, компанія вже купила електричні автобуси на суму 269,5 млн гривень, а також 5 зарядних станцій на суму 11,8 млн гривень. Однак представники Енергоатому заперечують цю інформацію.

В компанії стверджують, що транспортні засоби та обладнання не були придбані, а тендер на їх закупівлю було скасовано. У системі електронних закупівель Prozorro зазначається, що причиною скасування угоди була відсутність реального фінансування витрат покупця.

Придбання електроавтобусів для перевезення персоналу атомних електростанцій залишається актуальним завданням, проте компанія повідомила, що повернеться до цього питання після закінчення воєнних дій.

Енергетична компанія має фінансові труднощі. Згідно з результатами фінансової звітності за 2022 рік, Енергоатом працював у збиток на суму 3,315 млрд гривень і має заборгованість із зарплати у 2,1 млн гривень.

Що відомо про закупівлю електробусів

Нещодавно на порталі Prozorro з'явився тендер на закупівлю 10 електричних автобусів, вартість яких становить 269 596 500 грн. Енергоатом планував придбати їх, щоб перевозити персонал.

Народний депутат Ярослав Железняк розповів, що кожен автобус коштує 736 тис. доларів. Крім того, за його словами, було придбано 5 зарядних станцій, загальною вартістю 11 800 740 грн.

Як зазначив нардеп, замість одного електробуса можна було купити 10 звичайних автобусів. Також він написав у Telegram-каналі, що за таку саму ціну можна придбати 3 розкішних автомобілі Mercedes Maybach або 7 екологічно чистих Tesla X.

Раніше ми повідомляли, що в Україні активно обговорюють доцільність витрачати мільйони гривень на створення нових комедійних серіалів. На тлі цього свою посаду залишив міністр культури Олександр Ткаченко.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.