Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергоатом витратив мільйони гривень на окуповану ЗАЕС: що не так з тендерами

Поки державна компанія оголошує тендери на сотні мільйонів гривень, її борги зростають навіть за умови підвищення тарифів

Фото: Енергоатом/Telegram, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Енергоатом проводить тендери для ЗАЕС, поки її борги зростають

Фото: Енергоатом/Telegram, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Державна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" останнім часом почала отримувати чимало критики через оголошення тендерів на закупівлю товарів, ціни яких значно перевищують ринкові. При цьому їхня заборгованість перед іншими структурами зросла навіть на фоні підвищення тарифів для бізнесу та побутових користувачів.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається навколо Енергоатому та які тендери викликають, м’яко кажучи, здивування громадськості.

Мільйонні тендери на взуття та автобуси

Народний депутат України Ярослав Железняк звернув увагу на те, що з початку повномасштабного вторгнення на тимчасово окуповану Запорізьку АЕС було оголошено тендерів на 566 млн гривень. У списку – досить суперечливі закупівлі. Наприклад, щоб придбати 3 021 пару черевиків, виділили 3 млн гривень. Водночас такі ж товари в роздріб коштують приблизно 500 гривень, хоча в тендері вказано ціну 1 020 гривень.

 | Фото: Ярослав Железняк/Telegram
 | Фото: Ярослав Железняк/Telegram

Взуття, яке можна придбати в "Епіцентрі"

Фото: Ярослав Железняк/Telegram

Взуття, яке можна придбати в "Епіцентрі"

Фото: Ярослав Железняк/Telegram

Плюс Енергоатом вирішив придбати картоплю за 32 грн/кг і борошно по 28 грн/кг, що відчутно відрізняється від вартості продукції в українських магазинах і на ринках. Чималу хвилю обурення і нерозуміння викликав тендер на 281,3 млн гривень для купівлі 10 електричних автобусів, необхідних для підвезення співробітників.

Список охоплює й інші аспекти, зокрема:

  • 12,5 млн гривень на проведення державної експертизи документації;
  • 28 млн гривень на послуги з охорони від пожеж території, будівель та споруд ЗАЕС;
  • 210 млн гривень на організацію персоналу станції.

Ще одна цікава ситуація: Енергоатом уклав договір з ПАТ "Сєверодонецьке науково-виробниче об’єднання "Імпульс" на закупівлю технічних засобів та програмного забезпечення верхнього рівня системи внутрішньореакторного контролю для Південноукраїнської АЕС. Вартість договору складає 322 млн 872 тисячі гривень.

Що відповіли в Енергоатомі

14 серпня компанія вирішила прокоментувати ситуацію та опублікувала пост в Telegram з відповіддю Железняку. Енергоатом зазначив, що Запорізька АЕС, хоч і була тимчасово окупована Росією, але залишається українською, тож не повинен викликати здивування той факт, що державна установа "забезпечує внутрішні потреби станції та несе інші витрати, пов’язані з її функціонуванням".

Зазначено, що сума розміром 566 млн гривень за рік пов’язана з шаленим тиском і ризиками для життя. А з приводу черевиків, то їх нібито не можна порівнювати з наявними моделями в інтернет-магазинах, адже наявні разючі відмінності.

"У цьому легко переконатися, переглянувши специфікацію товару. Були закуплені шкіряні черевики із захистом від проколів, тоді як депутат наводить приклад простих черевиків, які дешевше приблизно вдвічі", – йдеться у повідомленні.

Частину придбаного взуття доправили на окуповану станцію і роздали виключно українським атомникам для забезпечення їх захисним одягом. Проте Енергоатом не вказав, яким чином це вдалося здійснити з огляду на контроль російською армією.

Ярослав Железняк прокоментував відповідь компанії, вказавши, що картопля і борошно, логічно, також були особливими з огляду на велику різницю у цінах.

Борги компанії не зменшилися

Наступна дивна ситуація пов’язана зі збільшенням заборгованостей Енергоатому, який попри це має змогу виділяти великі суми на сумнівні закупівлі. Нагадаємо, влітку уряд збільшив тарифи на електроенергію для населення на 57-83%, для бізнесу – на 23%. Це мало позитивно вплинути на надходження і зупинити зростання боргів компанії.

Але цього не сталося, зовсім навпаки: за даними, які опинилися в розпорядженні Forbes, у липні Енергоатом наростив борг перед держкомпанією "Гарантований покупець" на 6,9 млрд гривень. Для вирішення проблеми було запропоновано виділити кошти з державного бюджету, проте уряд відмовився, аргументувавши позицію тим, що "всі бюджетні гроші мають йти на воєнні потреби".

Нардеп повідомив, що звернувся до голови новоствореної Тимчасової слідчої комісії по закупівлям із проханням викликати всіх причетних до тендерів для Запорізької АЕС, щоб терміново перевірити всі видатки по цьому напрямку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що тендер на майже 300 млн гривень скасовано та розповідав, чому Енергоатом відмовився від електробусів. Також ми повідомляли, що в Енергоатомі пояснили, яка нова загроза нависла над ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.