Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки часу треба для відбудови Каховської ГЕС – названі нові терміни

В Укргідроенерго пояснили, скільки часу насправді можуть зайняти відновлювальні роботи

Фото: Укргідроенерго. Колаж: Pro Гроші

На відбудову Каховської ГЕС знадобиться багато часу

Фото: Укргідроенерго. Колаж: Pro Гроші

Для відбудови Каховської гідроелектростанції знадобиться набагато більше часу, ніж раніше заявляли в уряді. Два роки піде лише на розробку експериментального проєкту відбудови ГЕС.

Про це повідомили в Укргідроенерго.

Там уточнили, що на першому етапі відбудови Каховської ГЕС планується проєктування тимчасової греблі водосховища.

"Після деокупації це допоможе швидко розпочати будівництво тимчасової гідроспоруди для перегородження водосховища і за умов паводка допоможе наповнити його водою до необхідного рівня", – пояснили в Укргідроенерго.

При цьому за прогнозом компанії будівництво самої Каховської ГЕС триватиме орієнтовно протягом шести років.

Зараз ГЕС в Україні готують до проходження складного осінньо-зимового періоду 2023-2024. На станціях проводять планові ремонти та реконструкцію гідроенергетичного обладнання з врахуванням безпекових питань.

Якою буде Каховська ГЕС після відбудови

Нагадаємо, що 18 липня Кабінет міністрів оголосив про рішення відбудувати Каховську ГЕС. При цьому в уряді заявили, що це буде відбуватися у два етапи:

  • на першому – спроєктують всі інженерні конструкції, підготують необхідну базу для відновлення;
  • на другому – відбудуться будівельні роботи безпосередньо на території ГЕС.

Цей експериментальний проєкт планують втілити в життя за два роки.

При цьому керівник Укргідроенерго Ігор Сирота пояснив, що нова ГЕС буде вдвічі потужнішою, ніж зруйнована. Все через те, що очікується будівництво станції потужністю 550-600 МВт замість 335 МВт. Будівництво нової Каховської ГЕС буде коштувати від 1 млрд доларів.

Сирота також привідкрив деталі майбутнього будівництва. За його словами, буде розглядатися варіант спорудження агрегатів, які зможуть працювати як у генераторному, так і в насосному режимі. Проєкт також передбачає будівництво рибоходу, якого не було на зруйнованій станції.

Він також уточнив, що після деокупації станції почнеться другий етап відбудови ГЕС. Там збудують гідроспоруду шириною 150 метрів внизу та 15 метрів згори, довжиною 800 метрів.

Раніше ми писали про те, які водоканали вимушено зупинили роботу через підрив Каховської ГЕС. Також раніше в НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплине на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.