Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова Каховська ГЕС буде вдвічі потужнішою за зруйновану – скільки це коштуватиме

Керівник Укргідроенерго привідкрив плани уряду щодо зруйнованої росіянами гідроелектростанції

Фото: Укргідроенерго. Колаж: Pro Гроші

В Укргідроенерго пояснили, якою буде оновлена ГЕС

Фото: Укргідроенерго. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили рішення відновити зруйновану греблю Каховської ГЕС у найближчі два роки. При цьому станція може стати значно потужнішою, ніж була раніше.

Про це в інтерв'ю Forbes повідомив керівник Укргідроенерго Ігор Сирота.

Якою буде Каховська ГЕС після відбудови

За словами Сироти, уряд запланував збудувати станцію потужністю 550-600 МВт замість 335 МВт. Будівництво нової Каховської ГЕС буде коштувати $1 млрд.

"Будемо розглядати варіант спорудження агрегатів, які зможуть працювати як у генераторному, так і в насосному режимі. Проєкт також передбачає будівництво рибоходу, якого не було на зруйнованій станції", – розповів керівник Укргідроенерго.

Крім того, він пояснив, як прораховувалася вартість станції. Ігор Сирота додав, що наразі достеменно невідомо про всі наслідки підриву, оскільки частина греблі досі перебуває під водою.

"Невідомо, в якому вона стані. Приблизно ми розуміємо, що вартість 1 кВт потужності – $2000. Така вартість будівництва ГЕС у Європі. Якщо ми плануємо будувати станцію потужність 550–600 МВт, то загальна вартість буде $1–1,2 млрд", – сказав керівник Укргідроенерго.

Він також уточнив, що після деокупації станції почнеться другий етап відбудови ГЕС. Там збудують гідроспоруду шириною 150 м внизу та 15 м згори, довжиною 800 м.

"Вона йтиме від шлюзу до греблі, яка залишилася після руйнування. Будемо будувати її після деокупації станції й маємо встигнути до паводка, щоб почати відновлення водосховища", – сказав Сирота.

Що відомо про відбудову Каховської ГЕС

18 липня Кабінет міністрів прийняв рішення про відбудову Каховської ГЕС. Уряд затвердив експериментальний проєкт, який передбачає що гідроелектростанцію відбудують за два роки й це відбуватиметься у два етапи:

  • на першому – спроєктують всі інженерні конструкції, підготують необхідну базу для відновлення;
  • на другому – відбудуться будівельні роботи безпосередньо на території ГЕС.

Координуватиме проєкт Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне Укргідроенерго. В уряді очікують, що відбудова Каховської ГЕС примножить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах.

Раніше ми писали про те, хто отримає компенсацію через підрив на Каховській ГЕС. Також нагадаємо, що в НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплине на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.