Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Каховську ГЕС вирішили відбудувати попри війну – Шмигаль розкрив деталі

Уряд ухвалив постанову, яка передбачає терміни відновлення гідроелектростанції

Фото: пресслужба уряду, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Шмигаль оголосив про відбудову Каховської ГЕС

Фото: пресслужба уряду, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів прийняв рішення про відбудову Каховської ГЕС, яку 6 червня підірвали росіяни. Експериментальний проєкт розрахований на два роки та відбуватиметься в кілька етапів.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Як відновлюватимуть Каховську ГЕС

В уряді затвердили постанову, відповідно до якої відбудовувати гідроелектростанцію будуть у два етапи:

  • на першому – спроєктують всі інженерні конструкції, підготують необхідну базу для відновлення;
  • на другому – відбудуться будівельні роботи безпосередньо на території ГЕС.

Важливо розуміти, що другий етап почнеться після деокупації території, на якій розташована ГЕС.

Координуватиме проєкт Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне "Укргідроенерго".

Шмигаль уточнив, що рішення про підготовку до відновлення ухвалене після консультацій з експертами та спеціалістами. Відбудова Каховської гідроелектростанції, за його словами, повинна примножити економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сфері.

Що сталося з Каховською ГЕС

Росіяни підірвали греблю гідроелектростанції в ніч на 6 червня. Після цього відбулося неконтрольоване скидання води зі сховища, унаслідок якого пішли під воду цілі міста та села вздовж річки Дніпро у Херсонській області. Лише на підконтрольних Україні територіях на правому березі Дніпра під загрозою затоплення опинилися 80 населених пунктів.

В ООН після теракту на Каховській ГЕС заявили, що ця подія спровокує зростання світових цін на продукти, а також призведе до проблем з питною водою для сотень тисяч людей.

У Національному банку спрогнозували, що унаслідок підриву на Каховській ГЕС варто чекати негативних змін у реальному ВВП України. Очікується, що зростання сповільниться на 0,2%.

Після трагедії на Каховській ГЕС багатьом українцям виплатять допомогу. Отримати її зможуть і переселенці, місце проживання яких було зареєстроване у Херсонській та Миколаївській областях. Вони зможуть розраховувати на допомогу у розмірі 5 000 гривень.

Раніше ми писали про грошову допомогу, яку виплачуватимуть жителям Херсонської області. Також ми розповідали, що загрожує українській екології після теракту на Каховській ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.