Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ситуація зі світлом: українцям розповіли, до чого готуватися найближчим часом

Енергетики доклали титанічних зусиль, аби стабілізувати ситуацію в енергосистемі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Укренерго оцінили ймовірність нового блекауту

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У деяких регіонах України значно скоротилася тривалість відключень світла, однак радіти цьому поки що зарано. Усе через те, що українська енергосистема досі перебуває під прицілом ворога.

Про це розповів в етері телемарафону Голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Росіяни можуть знову атакувати енергосистему

Попри заяви деяких фахівців, Росія має ще достатню кількість ракет та літаків, тож абсолютно точно буде й надалі атакувати українські енергетичні об'єкти.

"Але дійсно ситуація покращилася. Особливо – в останні дні. І сьогодні ми в Укренерго не доводили ліміти споживання до областей, виходячи з того, що в енергосистемі загалом немає дефіциту потужності", – розповів Кудрицький.

Водночас він зазначив, що в Україні ще є регіони з серйозно пошкодженими мережами, тож туди взагалі неможливо доставити 100% електроенергії, яка необхідна споживачам.

"Тому займаємося паралельно відновленням електромереж для того, щоб такі "вузькі" місця усунути", – додав Володимир Кудрицький.

Чому суми у платіжках за світло продовжують зростати

Це відбувається через підвищене споживання, або відкладене. Тобто, коли у домівках українців з'являлося світло, люди одразу вмикали в мережу усі наявні побутові прилади: пралку, чайник, бойлер, зарядні пристрої, пилосос, кавоварку тощо.

Тоді виникав різкий стрибок споживання, який просто знецінював той час, коли електроенергія була відсутня. Так економія під час відключення зводиться нанівець чи навіть перевищує стандартні обсяги, тож і показники лічильника стають більшими. Плюс подібна практика може призвести до несправностей техніки через максимальне навантаження в системі.

Також суми в платіжках можуть перевищувати традиційні для домогосподарства значення у випадку, якщо передавання показників відбувається невчасно.

Українцям надсилатимуть SMS-повідомлення про відключення світла

Функцію створили і реалізували фахівці мобільного оператора lifecell й енергетичної компанії YASNO. Вона покликана допомогти людям, які не мають змоги перевірити графіки на сайті.

Підключити послугу можна, набравши номер *277#. Варто також ввести номер групи, до якої відноситься потрібна адреса, щоб алгоритм відстежував саме її.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи продовжать відключати світло українцям навесні. Більше про відключення електроенергії в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.