Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Символ Маріуполя знову відкриє свої двері: коли хочуть відновити "Азовсталь"

Розповідаємо, за яким принципом відбуватиметься відновлення "Азовсталі" та що для цього потрібно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На відновлення "Азовсталі" буде потрібно від 3 до 5 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні після закінчення війни планують відновити металургійні комбінати "Азовсталь" та ММК (Маріупольський металургійний комбінат) ім. Ілліча. Така процедура може зайняти від 3 до 5 років, але перед відновленням буде створено нову промислову карту Маріуполя.

Про це повідомив генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков у своєму інтерв'ю для проєкту FAQ talks.

Як відновлюватиметься "Азовсталь"?

За його словами, теперішнє відновлення металургійних комбінатів відбуватиметься за "зеленими" технологіями, тому ця процедура займе більше часу, адже будівництво відбуватиметься з нуля.

Порівняно з відновленням металургійних комбінатів після завершення Другої світової війни, першу піч на "Азовсталі" задули через пів року після звільнення, а на Донецькому металургійному заводі – через чотири місяці.

"Наразі неможливо оцінити ступінь пошкодження меткомбінатів, але малоймовірно, що окупанти запустять їх в роботу. Судячи з фото та відео, пошкодження там серйозні. Тож росіяни зможуть використовувати "Азовсталь" та ММК ім. Ілліча максимум, як ремонтні бази", – зазначив Юрій Риженков.

Однак важливим моментом є те, що заводи можна буде відновлювати лише з одночасною відбудовою Маріуполя, тому для цього було створено проєкт "Маріуполь Reborn", на які компанія "Метінвест" виділила кошти.

"Нині "Азовсталь" – це символ, це фортеця. Тому нам треба буде зрозуміти, яка ж частина металургії має залишатися в Маріуполі, як вона виглядатиме та як має виглядати так звана промислова карта міста. І тільки тоді починати відбудовувати Маріуполь", – каже гендиректор групи "Метінвест".

Скільки коштів потрібно для відновлення України?

Міністр фінансів України Сергій Марченко під час робочого візиту до США зазначив, що на масштабне відновлення України після завершення війни необхідно 411 мільярдів доларів.

За даними звіту Світового банку, Єврокомісії, ООН та уряду України вартість швидкого відновлення у 2023 році становить 14,1 мільярда доларів. З державного бюджету вже виділено 3,3 мільярда.

Міністр фінансів пояснив, що розвиток приватного сектору є одним із п'яти пріоритетів швидкого відновлення. Сума оцінюється в $2,8 млрд.

Раніше ми розповідали, що в українців хочуть відбирати нерухомість для відбудови держави. Також ми писали, як хочуть змінити три об’єкти, зруйновані війною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.