Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Міста після відбудови. Як хочуть змінити три об’єкти, зруйновані війною (фото)

Проєкти відбудови запропонують до ознайомлення місцевим громадам, а експерти доопрацюють для успішної реалізації

Фото: okhtyrka.net, FB STEM IS FEM. Колаж: Pro Гроші

Молодь запропонувала проєкти відновлення Охтирки, Тростянця та Ічні

Фото: okhtyrka.net, FB STEM IS FEM. Колаж: Pro Гроші

В рамках освітнього курсу "Урбаністика", який організував проєкт STEM IS FEM в межах програми USAID "Мріємо та діємо", були представлені архітектурні пропозиції по відновленню трьох локацій в українських містах.

Про це повідомили на Facebook-сторінці STEM IS FEM.

Проєкти відбудови представили у Києві. Загалом учасниками курсу були 50 дівчат від 15 до 22 років, які протягом чотирьох місяців займалися вивченням основ містобудування та архітектури. Під керівництвом досвідчених урбаністок вони створили власне бачення відновлення трьох громадських місць.

Найкращі роботи вже відібрали, їх запропонують до ознайомлення місцевим громадам і експертам, які доопрацюють та професійно покращать проєкти. Відомо, що авторкам десяти архітектурних пропозицій подарували ноутбуки. А команді, яка виграла гран-прі за проєкт привокзальної площі Тростянця, німецький Благодійний фонд підтримки будівельної галузі Ебергарда Шьока надав навчальні стипендії в сумі 1 500 євро.

Який вигляд можуть мати міста після відбудови

Дівчата презентували варіанти відновлення привокзальної площі у Тростянці, міського парку в Ічні та території навколо районного Будинку культури в Охтирці. Тростянець знаходиться у Сумській області та перебував в окупації російською армією близько місяця. Це не пройшло безслідно для міста, особливо великих руйнувань зазнала привокзальна площа, де був розташований штаб росіян.

Авторки пропонують кардинально переосмислити архітектурний дизайн площі, осучаснити її та збільшити простір для відпочинку. Ось такий вигляд територія може мати після реконструкції.

 | Фото: Facebook
 | Фото: Facebook

Благоустрій привокзальної площі у Тростянці

Фото: Facebook

Благоустрій привокзальної площі у Тростянці

Фото: Facebook

Ічня – це невелике місто на 10 000 мешканців у Прилуцькому районі Чернігівської області. Його окупували чи не в перші дні повномасштабного вторгнення. Через центральну територію – парк – проходили колони військової техніки та живої сили, тож не дивно, що вона потребує відбудови. Автори проєкту пропонують облаштувати парк наступним чином.

Проєкт відбудови міського парку в Ічні
Проєкт відбудови міського парку в Ічні
Фото: Facebook

В Охтирці окупанти зруйнували Будинок культури, який зміг вистояти в часи двох Світових війн. У березні 2022 року в центр міста влучили російські бомби, вони зруйнували також приміщення міської ради та музею. Але місцева влада заявила про намір відновити всі об’єкти, покращити прилеглу територію та назавжди стерти сліди присутності окупаційних військ.

 | Фото: Facebook
 | Фото: Facebook

Оновлена територія навколо Будинку культури в Охтирці

Фото: Facebook

Оновлена територія навколо Будинку культури в Охтирці

Фото: Facebook

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому девелопери не можуть поновити будівництво. Також ми повідомляли про комфортне smart-життя і розповідали, як використати "розумні" технології для покращення житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.