Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В українців хочуть відбирати нерухомість для відбудови держави – що про це відомо

На ділянках, які перейдуть у власність держави, будуватимуть обʼєкти критичної інфраструктури

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть узаконити відчуження нерухомості у громадян задля відбудови країни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують дозволити вилучати або відчужувати земельні ділянки та інші об’єкти нерухомого майна, задля будівництва або реконструкції об’єктів критичної інфраструктури. При чому згода власника чи рішення суду для цього не знадобляться.

Про це йдеться у законопроєкті №8225 на сайті Верховної Ради.

Що це означає для українців

Дія законопроєкту поширюватиметься не на усі обʼєкти нерухомого майна. Держава забиратиме лише ті, які відповідними фахівцями будуть визначені такими, що необхідні для будівництва, відновлення або реконструкції обʼєктів критичної інфраструктури.

Тобто, як пояснив юрист Олександр Моргун, якщо виникне необхідність на вашій ділянці збудувати електромережу чи, скажімо, трубопровід, або встановити нову електростанцію, то держава може вилучити ділянку на свою користь.

"Ця норма дійсно страшно звучить, але певною мірою вона є необхідною для відбудови держави", – зазначає експерт.

У законопроєкті зазначається, що на ділянках, які перейдуть у власність держави, будуватимуть обʼєкти критичної інфраструктури І та II категорії. Наприклад:

  • особливо важливі об’єкти, які мають загальнодержавне значення і значний вплив на інші об’єкти критичної інфраструктури, порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації державного значення;
  • життєво важливі об’єкти, порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації регіонального значення.

Чи передбачена компенсація громадянам за втрату земельної ділянки

Так, автори документа пропонують, щоби колишній землевласник колишньому землевласнику виплатять певну компенсацію. Але розмір виплат залежатиме від звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки та звіту про оцінку об’єктів нерухомого майна (відмінних від земельної ділянки), у разі їхньої наявності на земельній ділянці.

Зазначимо, що законопроєкт №8225 перебуває у Верховній Раді з листопада 2022 року. Коли документ потрапить на розгляд до депутатів наразі точно невідомо, хоча у січні цього року Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував ВР включити документ до порядку денного сесії.

Раніше ми розповідали, які зміни на ринку землі відбудуться у 2024 році. Також ми писали, які "неефективні" землі хоче забрати держава.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.