Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя після війни: скільки коштів необхідно для відновлення України

За словами міністра фінансів, вартість швидкого відновлення у 2023 році становить 14,1 мільярда доларів

Фото: УНІАН, Кабмін. Колаж: Pro Гроші

Із державного бюджету вже виділено 3,3 мільярдів

Фото: УНІАН, Кабмін. Колаж: Pro Гроші

На масштабне відновлення України після завершення війни необхідно 411 мільярдів доларів.

Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко під час робочого візиту до США, де він зустрівся з керівним директором Міжнародної фінансової корпорації Махтаром Діопом.

"Сторони обговорили перспективи розширення співпраці між Україною та Міжнародною фінансовою корпорацією у залученні фінансування на відбудову країни та підтримку українського бізнесу. Сергій Марченко розповів про руйнівні наслідки війни, а також про вартість масштабного відновлення країни", – йдеться в повідомленні пресслужби Мінфіну.

За даними звіту Світового банку, Єврокомісії, ООН та уряду України вартість швидкого відновлення у 2023 році становить 14,1 мільярда доларів. З державного бюджету вже виділено 3,3 мільярда.

Марченко зазначив, що розвиток приватного сектору є одним із п'яти пріоритетів швидкого відновлення. Сума оцінюється в $2,8 млрд.

Коли почнуть відбудовувати міста

Ми повідомляли, що в п'яти областях нашої країни обрали по одному населеному пункту, в яких розпочнуть відбудову після російської окупації за новою програмою build back better.

"Обрано по одному населеному пункту в Київській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, у яких розпочнеться масштабне відновлення за принципом build back better. Йдеться не лише про відбудову житла, але й лікарень, шкіл, садочків, ЦНАПів, об’єктів культури тощо. Усе відновлюватиметься з урахуванням вимог безпеки та сучасних практик",повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Інструмент відновлення зруйнованих російськими окупантами населених пунктів має запрацювати вже найближчим часом. А дати й перші проєкти відбудови деокупованих міст і сіл вже визначені.

"Армія відновлення": як до неї приєднатися

За інформацією Кабміну, допомогати відновлювати території, зруйновані ворогом, можуть українці, у чиїх областях проводитимуться суспільно-корисні роботи. Дізнатися про них можна в обласних військових адміністраціях.

До робіт залучаються:

  • працездатні особи;
  • зареєстровані безробітні;
  • внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я.

Українці працюватимуть в "Армії відновлення" на підставі строкових трудових договорів.

У яких областях працює "Армія відновлення"

Наразі програма працює у 9 областях України, таких як:

  • Сумська;
  • Київська;
  • Полтавська;
  • Донецька;
  • Чернігівська;
  • Рівненська;
  • Запорізька;
  • Житомирська;
  • Волинська.

Чи платять за роботу в "Армії відновлення"?

Учасникам проєкту виплачують зарплату у розмірі 6,7 тис. гривень. Ця сума є більшою за середню допомогу з безробіття.

При цьому сума заробітку може й зрости, якщо на відповідний крок погодиться влада регіону, де відбуваються суспільно корисні роботи із залученням "Армії відновлення".

Раніше ми розповідали, чи можуть українці з біржі праці відправитися воювати на фронт. Також ми писали про створення Міністерства з відновлення України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.