Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обмеження ціни на нафту не буде? Чому Європа та США не змогли домовитися

Європейський Союз запропонував встановити стелю на рівні 60-70 доларів

Фото: G7germany.de, Reuters. Колаж: Pro Гроші

Європа та США не домовилися про стелю ціни на нафту

Фото: G7germany.de, Reuters. Колаж: Pro Гроші

23 листопада представники всіх 27 країн-членів Європейського Союзу провели перемовини зі Сполученими Штатами Америки та партнерами задля встановлення стелі ціни на російську нафту.

Деталі повідомляє видання The New York Times.

Раніше анонсувалося, що у середу свої пропозиції щодо граничної вартості ресурсу озвучить Білий дім, а також ЄС. Якщо вдасться одразу домовитися про ціну, її оголосять публічно, а введуть у дію з 5 грудня 2022 року. Проте присутні на перемовинах так і не змогли дійти спільної думки щодо цього питання.

Дипломати не зійшлися на тому, яку межу для покупки російської нафти встановити. Європейський Союз запропонував діапазон 60-70 доларів за барель, а також просив схвалити м'які методи примусу. Проте колеги не погодилися на пропозицію. У той же час останні кілька місяців Європа і так купувала ресурс у Росії за 65-75 доларів.

Йдеться про суміш Urals, яку в часи до пандемії коронавірусу РФ реалізовувала за таку ж вартість. Після початку повномасштабного вторгнення в Україну ціна різко піднялася і вийшла за межі 100 доларів за барель. Передбачається, що гранична вартість допоможе стабілізувати ринкові відносини, а також позбавить країну-агресора доходів від експорту.

На представників ринку, які допомагають продавати нафту, покладуть додаткове зобов’язання контролювати виконання домовленості. Ряд держав, які від початку війни підтримують Україну, зокрема Польща, заявили, що діапазон цін, наданий для ухвалення G7, є надто високим. Він не здатен завдати вагомої шкоди доходам Росії.

Межа на вартість газу

Окрім нафтового ембарго, у Європейському Союзі хочуть встановити стелю цін на газ. Проблема в тому, що за пропозицією ЄС позначка може становити 275 євро за МВт-годину (2893 доларів за 1 тис. куб.). Наразі на ринку встановилася удвічі менша вартість – 124 євро за МВт-годину (1304 доларів за 1 тис. куб.).

Тож незрозуміло, навіщо країнам обтяжувати себе високою вартістю, тим більше під час опалювального сезону, якщо є змога купувати блакитне паливо набагато дешевше. За словами провідного експерта енергетичних програм Центру Разумкова Максима Білявського, щоб цінове обмеження спрацювало і вдарило по бюджету Росії, його потрібно встановити на рівні приблизно в 150 євро за Мвт-год (1578 доларів за 1 тис. куб.).

Інші показники ніяк не вплинуть на ситуацію та не змусять Кремль переглянути позицію стосовно питань зовнішньої політики.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на ЗАЕС – повний блекаут, і розповідав, що відбувається на атомній станції після обстрілів. Також ми повідомляли, що Газпром погрожує Європі через "осідання" газу в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.