Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шкодить не лише перевізникам: чому виробники продовольства страждають від блокади кордону

Розповідаємо, як протест польських перевізників ставить під загрозу експорт агропродукції в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протест польських перевізників шкодить виробникам продовольства

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація, яка склалася на кордоні України з Польщею негативно впливає на виробників агропродукції. Вільний доступ до різних транспортних каналів, в тому числі й автомобільних, критично важливий як для українських виробників, так і для польських.

Про це, в ефірі єдиного національного телемарафону, заявив перший заступник міністра аграрної політики й продовольства Тарас Висоцький.

За його словами, блокування пунктів пропуску може спричинити серйозні проблеми для аграрного експорту. Адже не слід забувати, що:

  • українські виробники доклали значних зусиль для підписання довгострокових контрактів із торговельними мережами країн Європейського Союзу, відповідно, мають графік поставок;
  • перенаправити продукцію на інші ринки не завжди можливо.

"Понад 70% української агропродукції, яка вирощується, експортується. Експорт автомобільним транспортом критично важливий для продукції з доданою вартістю, яка, зокрема, потребує спеціальних умов зберігання, може бути швидкопсувною, наприклад, м'ясна та молочна продукція. У нас також вирощують фрукти й овочі, які, зокрема, експортують", — переконаний Висоцький.

До яких наслідків привів протест польських перевізників

Через протест польських перевізників на найбільших пропускних пунктах українсько-польського кордону було заблоковано 20 тис. транспортних засобів, сформувались черги, які сягають 40 км, а потік вантажних автомобілів впав на 20-25%.

"Блокада триває в обидва боки. Зокрема немає можливості у європейських виробників, польських виробників продукції продавати свою продукцію до України. Тому зазнають втрат і європейські, і польські виробники молочної продукції, м'ясної продукції, різної – абсолютно нелогічна ситуація, яка завдає шкоди обом сторонам", — запевнив заступник міністра.

На його думку, блокада кордону вигідна лише ініціативній групі, яка ці протести підтримує. А також висловив сподівання, що невдовзі проблему буде вирішено і цей виклик для експорту українського продовольства буде позаду.

Раніше ми писали, яка європейська країна може приєднатись до протесту польських перевізників, а також чому продовження протесту на кордоні може призвести до проблем у роботі ініціативи "Шлях солідарності".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.