Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блокада розширюється? Яка країна Європи погрожує перекрити кордон з Україною

Розповідаємо, чому польські перевізники блокують український кордон, та яка європейська країна може приєднатись до протесту

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перевізники зі Словаччини можуть приєднатись до протесту польських колег

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Продовжується блокада українського кордону з боку польських перевізників, яка вже створила певні незручності для нашої держави. Нещодавно з'явилась інформація, що Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) може приєднатись до своїх польських колег.

Про це йдеться у листі, який голова UNAS Станіслав Скала направив до Міністерства транспорту Словаччини, повідомляє Укрінформ.

Як стало відомо з листа, словацькі перевізники можуть заблокувати перетин кордону зі свого боку для українців якщо Європейська комісія не поверне видачу комерційних дозволів на перевезення в межах Євросоюзу.

"Ми хотіли б запросити вас на зустріч, на якій обговорити проблеми з українськими перевізниками, які не потребують дозволів на перевезення. Хочемо зазначити, що словацький вантажний транспорт стоїть на колінах. Як бачите, польські перевізники блокують свої кордони, бо мають таку ж проблему, як і наші перевізники", — йдеться у листі до міністерства.

За даними Словацької асоціації транспортних компаній CESMAD Slovakia, за останні півтора року, трафік українських вантажівок через словацький кордон збільшився у 6-8 разів. Україна має шість чинних КПП на кордоні зі Словаччиною. Однак вже зараз, на прикордонному переході "Вишнє Німецьке—Ужгород", спостерігається значне скупчення вантажівок що прямують в напрямку України.

6 листопада розпочався протест польських перевізників, який зареєстрований у місцевих органах влади до 3 січня 2024 року. Через блокаду на деяких пунктах пропуску час перетину кордону займає 140 годин — майже 6 діб. Блокування руху розпочали на трьох найбільших пунктах пропуску:

  • "Корчова–Краківець";
  • "Гребенне–Рава Руська";
  • "Дорогуськ–Ягодин".

Чого вимагають польські перевізники

Польські перевізники висунули такі вимоги до свого уряду:

  • посилення для іноземних перевізників правил перевезень за ЄКМТ(Європейська конференція міністрів транспорту);
  • повернення практики дозволів для українських перевізників;
  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо їхня фінансова діяльність відбувається не на території ЄС;
  • створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур, отримання доступу до української системи "Шлях";
  • створення окремої черги для автомобілів з номерами країн ЄС.

Україна проводить перемовини з польською стороною з метою розблокування кордону, але міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков запевнив, що вимоги польських перевізників про зміну Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Євросоюзом та Україною не мають підстав.

Раніше ми писали, що відбувається з чергами на пунктах пропуску України, а також чому українська сторона не почала перемовини з протестувальниками на польському кордоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.