Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Санкції можна обійти? Який вирок "Північному потоку" винесли країни G7

Турбіни для газопроводу не планують постачати до Німеччини в обхід санкціям

Фото:  Neurope.eu, Associated Press. Колаж: Pro Гроші

Канада не поверне турбіни для "Північного потоку-1"

Фото: Neurope.eu, Associated Press. Колаж: Pro Гроші

Канадський уряд скасував попереднє рішення щодо повернення турбін для газопроводу "Північний потік-1" до Німеччини після ремонту в Монреалі.

Про це повідомила міністерка закордонних справ Мелані Джолі у соціальній мережі Twitter.

Газпром зупинив експлуатацію "Північного потоку-1" 31 серпня, а ще в червні обмежив постачання до 40% потужності. Кроки аргументувалися початком ремонтних робіт на трубопроводі. Наприкінці вересня сталися аварії у водах Балтійського моря, що спричинило значний витік метану та призвело до закриття кількох гілок NordStream. Вважається, що розриви були спричинені диверсією, яка, цілком можливо, лежить на совісті Росії

Тоді ж уряд Німеччини обговорив з Канадою можливість якнайшвидше повернути турбіну з ремонту, інакше могла настати енергетична криза. Оттава підтримала заклик і підтвердила, що зробить виняток із санкцій проти Росії, які забороняють передачу будь-якого обладнання, пов'язаного з газом. Цей крок означав би, що дві країни G7 створили прецедент, коли можна обійти заборону без наслідків.

Україна мала намір звернутися до Європейського Союзу, якби рішення було прийняте остаточно. 22 червня уряд Канади отримав підтвердження про наявність у Росії технічної можливості невідкладно відновити постачання у Німеччину через українську територію, оскільки існують контрактні зобов'язання транзиту потужності, які вже оплачені. Тому вимога зняття санкцій – це привід для створення такого прецеденту, який дозволяв би повторювати подібні точкові ситуації в майбутньому.

Повернення не відбудеться

Міністерка закордонних справ Мелані Джолі та міністр природних ресурсів Джонатан Вілкінсон зробили спільну заяву, яка виникла внаслідок тісної співпраці з Україною, Німеччиною та іншими європейськими державами. Повідомляється, що прем'єр Канади Джастін Трюдо обговорив з канцлером Німеччини Олафом Шольцом енергетичну безпеку Європи, пов'язану з критичними ланцюжками постачанням.

За сучасних умов, коли Європа змогла зменшити енергетичну залежність від Росії та відмовитися від постачання природного газу з РФ, потреба повертати турбіну зникає. Тож попереднє рішення скасовано, а санкції знову діють. Зауважимо, що у протилежному випадку Європейський Союз не допоміг би Україні встановити справедливість.

Речник Єврокомісії Тім Макфі підтримав рішення Канади передати відремонтовану турбіну для встановлення на російській газопровід. Державний департамент США також не був проти, бо вважав, що це допоможе поповнити запаси газу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Європа "поставила хрест" на Газпромі та розповідав, чому газовий шантаж Путіна не вдався. Також ми повідомляли, що Німеччина зробила важливу заяву про "Північний потік-2".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.