Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чергове фіаско Росії? У Німеччині розповіли, що робитимуть з "Північним потоком"

Німеччина позбувається газової залежності від Росії й вважає, що Європа теж до цього готова

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У Німеччині вирішили долю Півічного потоку

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Німеччина перемогла свою залежність від російського газу, тож за жодних обставин не розглядатиме можливість продовження роботи російського газопроводу "Північний потік".

Про це в інтерв'ю виданню Kyiv not Kiev заявила амбасадорка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

За її словами, наразі частка російського газу в Німеччині становить всього 9%, хоча на початку вторгнення Москви в Україну вона становила 50%.

Вона також зазначила, що Росія тиснула на німецьку владу у питанні "Північного потоку-1".

"Це той мізер, що все ще проходить через українську ГТС. "Північний потік-2" був завершений, "Північний потік-1" був закінчений Росією, яка тиснула на нас", — розповіла вона.

На її думку, Європа готова до того, щоби позбутися енергетичної залежності від Росії. Наприклад, Німеччина, за словами Фельдгузен, досить непогано впоралася зі своїм енергетичним сектором після обмежень на постачання палива з РФ: жителям країни не довелося відключати електроенергію, а в будинках у німців достатньо тепло на початку зими.

"Ще ми побудували два LNG-термінали у рекордно короткі строки. Якби не війна Росії проти України, ми ніколи б не перейшли так швидко на інші джерела", — додала амбасадорка.

Роль Німеччини у будівництві "Північного потоку-2"

Росія побудувала цей трубопровід через Балтійське море від узбережжя своєї країни до Німеччини. Але коли стало зрозуміло, що російське вторгнення в Україну неминуче, новий канцлер Олаф Шольц заявив про зупинку сертифікації газопроводу у відповідь на визнання Кремлем незалежності псевдореспублік "ЛНР" та "ДНР". Сьогодні "Північний потік-2" взагалі не функціонує через вибухи, які сталися наприкінці вересня.

Газпром законсервував усе обладнання та на невизначений час повністю припинив будь-яку діяльність гілки. Ще раніше, 2 вересня, російський монополіст оголосив про повну зупинку подачі газу "Північним потоком-1" також на невизначений термін.

Що сталося з другою гілкою – наразі невідомо, проте вдалося виявити деякі докази вчинення диверсії, оскільки на місці вибухів знайшли залишки вибухівки. Офіційного винуватця не знайдено, але чимало країн Європи називають диверсію результатом дій Росії.

Раніше ми писали, чому Німеччина вважає себе причетною до вторгнення Росії в Україну. Також ми повідомляли, якій країні, крім України, загрожують віялові відключення світла цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.