Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Німеччина зробила важливу заяву про "Північний потік-2" – до чого тут війна

Наразі Німеччина визнає, що лобіювання будівництва трубопроводів було помилкою

Фото: IMAGO, Twitter, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Німеччина визнала відповідальність за війну в Україні через "Північний потік-2"

Фото: IMAGO, Twitter, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

У Німеччині визнали індивідуальну вину за початок повномасштабної війни Росії проти України. Справа у підтримці будівництва газопроводу "Північний потік-2", що лобіювала колишня канцлерка Ангела Меркель.

Відповідну заяву зробив Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн.

На відповідальності держави стосовно військової агресії Росії до України міністр сконцентрував увагу під час вітального слова на зустрічі "Великої сімки" (G7), яка відбулася 29 листопада. На думку Марко Бушманна, те, що Берлін підтримав проєкт будівництва "Північного потоку-2" після того, як сталася незаконна окупація Криму у 2014 році, говорить про незнання тодішньої влади, як варто вести політику з диктаторами.

"З урахуванням того, що ми робимо сьогодні, рішення про реалізацію "Північного потоку-2" після анексії Криму у 2014 році стало внеском Німеччини у розв’язання війни в Україні. Я вважаю, що наш обов’язок – дивитися правді в очі та робити з цього правильні висновки", – наголосив Бушманн.

Міністр впевнений, що політика умиротворення ніколи не працює у випадку з тоталітарним режимом, особливо з лідерами, які реалізують територіальну експансію. Маючи змогу зрозуміти колишні помилки сьогодні, Німеччина максимально підтримує Україну в умовах вторгнення РФ, щоб забезпечити глобальну свободу та безпеку у майбутньому.

"Ми просто не можемо прийняти той факт, що страх і терор панують над життям людей в Україні. І тому ми підтримуємо Україну в її боротьбі з жорстокою загарбницькою війною Росії", – констатував політик. Нагадаємо, колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявляла, що не вважає помилковим рішення купувати російський природний газ.

Так, поєднатися трубопроводом з Росією в обхід України, на думку Меркель, у 2014 році було вигідніше, ніж купувати скраплений природний газ.

Роль Німеччини у будівництві "Північного потоку-2"

Трубопровід проклали через Балтійське море від узбережжя Росії до Німеччини. Проте за кілька днів до початку війни новий канцлер Олаф Шольц заявив про зупинку сертифікації газопроводу у відповідь на визнання Кремлем незалежності псевдореспублік "ЛНР" та "ДНР". Сьогодні "Північний потік-2" взагалі не функціонує через вибухи, які сталися наприкінці вересня.

Газпром вирішив законсервувати обладнання та на невизначений час повністю припинити будь-яку діяльність на гілці. Ще раніше, 2 вересня, російський монополіст оголосив про повну зупинку подачі газу "Північним потоком-1" також на невизначений термін.

Що сталося з другою гілкою – наразі невідомо, проте вдалося виявити деякі докази вчинення диверсії, оскільки на місці вибухів знайшли залишки вибухівки. Офіційного винуватця не знайдено, але чимало країн Європи називають диверсію результатом дій Росії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що АМКУ оштрафував українські компанії, які приховують правду про "Північний потік-2". Також ми повідомляли, що на "Північних потоках" знайшли незаперечні докази злочину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.