Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи будуть відключення світла взимку: в Укренерго дали свій прогноз

Наразі відновили 56 трансформаторних підстанцій, ще 7 лишилося відновити до старту опалювального сезону

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, що буде з відключеннями світла

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Укренерго відновило вже майже 90% пошкоджених російськими обстрілами трансформаторних підстанцій. Завдяки цьому енергетики зможуть покрити потребу у споживанні електроенергії цієї зими. Втім, не виключено, що атаки РФ можуть відновитися, а тому підготовка триває до усіх можливих сценаріїв.

Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, пише Укрінформ.

Яка ситуація в енергосистемі

За словами очільника Укренерго, наразі вже відновили 56 трансформаторних підстанцій. При цьому ще 7 перебувають в роботі. Їх повинні відремонтувати до початку опалювального сезону.

Кудрицький зазначив, що виконання цього плану гарантуватиме можливість не просто покрити мережу споживання у кожній з областей. Він розраховує, що завдяки цьому вдасться досягти "золотого стандарту" – тобто такої ситуації, коли споживачі не помітять жодних відключень у мережі повітряних ліній передачі електроенергії.

"На цьому ми зупинятись не збираємось. Адже ми розуміємо, що будуть атаки. Відповідно ще 20 одиниць трансформаторного обладнання має бути встановлено до кінця року як запас міцності", – зазначив Кудрицький.

Чого чекати від опалювального сезону

В Укренерго оцінюють загрозу нових обстрілів енергосистеми як один із найвищих ризиків. Також відключення світла може спровокувати недостатня генерація електроенергії.

"Нам потрібні будуть всі енергоблоки, які є в системі. Навіть ті старі електростанції, які не використовувались минулих періодів, нам потрібні будуть в роботі цієї зими", – зауважив Кудрицький.

Він також нагадав, що з початку російських обстрілів української енергосистеми було зафіксоване влучання 250 ракет та дронів. Це спричинило пошкодження багатьох підстанцій.

Щодо прийдешнього опалювального сезону, то Кудрицький прогнозує атаки:

  • ракетами – по машинних залах, де відбувається генерація електроенергії;
  • шахедами – по підстанціях.

Голова Укренерго запевнив, що наразі на підстанціях вже облаштовують захист від шахедів. Тоді як захист машинних залів потребує технічних рішень.

Кудрицький додав, що є один важливий фактор, який ускладнює необхідні ремонти. Це – борги на ринку електроенергії.

Що прогнозують в Міненерго

Міністр енергетики Герман Галущенко 30 липня заявив, що українцям не варто боятися "важкої зими" та проблем зі світлом. Він пояснив, що цьогоріч робота енергетичної системи багато в чому залежатиме від роботи ППО. А сьогодні вона вже сильніша, ніж минулої зими.

Міністр також заспокоїв – якщо через ворожі обстріли стануться нові пошкодження енергосистеми, це матиме тимчасовий характер.

Раніше ми писали про те, чи чекати погодинних відключень у серпні. Також ми пояснювали, що буде з імпортом та експортом світла в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.