Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде зі світлом на вихідних? У яких областях не буде відключень 4 березня

З'ясувалось, чому можуть вимикати світло в деяких регіонах України

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Ситуація зі світлом 4 березня - де не вимикатимуть електроенергію

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Спеціалісти Укренерго не надали обмежень споживання електроенергії на суботу, 4 березня.

Про це повідомляє ввечері 3 березня пресслужба компанії.

У яких регіонах на вимикатимуть світло

  • Київщина та столиця;
  • Дніпропетровщина;
  • Одещина.

Також в Укренерго попередили, що внаслідок пошкодження мереж у деяких енерговузлах можливі відключення за графіком, якщо буде зростати споживання електроенергії.

Чому тарифи на електроенергію хочуть переглянути

Усе через те, що Україні вже зараз потрібно шукати можливості для відновлення пошкоджених окупантами енергооб'єктів, щоби українці не відчули проблем у наступному опалювальному сезоні.

Як пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, ремонтні роботи обійдуться державному бюджету у мільярди гривень. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року. Українці досі сплачують 1,68 за кіловат.

Раніше різницю покривали коштом Енергоатому та Укренерго, але фінансове становище компаній через війну теж значно погіршилося.

Аби вирішити цю ситуацію, Кабінет міністрів ініціював створення одразу кількох робочих груп, які вивчають можливості переглянути тарифи на електроенергію.

"Нам потрібно дуже ретельно вивчити питання відшкодування витрат для малозабезпечених категорій населення. При цьому інші громадяни точно мали б змогу сплачувати новий тариф", — розповів Ущаповський.

Чому енергосистема почала стабільно працювати?

Раніше ми вже писали, що українська енергосистема почала стабільно працювати завдяки міжнародній підтримці. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Це один з основних факторів, завдяки якому в України наразі бездефіцитний режим.

Ще на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не включати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Надалі робота української енергосистеми усе одно залежатиме від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-коли обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема майже не відчуває дефіциту електроенергії.

Раніше ми писали про те, якою буде ситуація зі світлом 3 березня. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.