Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вже не секрет: чого очікувати від тарифів на світло найближчим часом

В уряді пообіцяли, що справедливо вирішать питання щодо тарифів на електроенергію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якими будуть тарифи на електроенергію найближчим часом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію в Україні не зазнають змін до кінця опалювального сезону, який, ймовірно, завершиться у перші дні квітня.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"До кінця опалювального сезону — ми якщо дали обіцянку, то виконаємо її — жодні тарифи змінюватися не будуть", – сказав він.

Він додав, що зруйновану росіянами інфраструктуру потрібно відновлювати, тому над недопущенням глибокої кризи в енергетиці зараз працює вся енергетична спільнота.

Однак Шмигаль пообіцяв, що соціально незахищені верстви не відчують можливого фінансового навантаження через комунальні тарифи.

"Уряд та Офіс президента однозначно можуть пообіцяти, що люди, вразливі верстви населення не можуть постраждати через будь-яку реалізацію проєктів з відновлення, стабілізації, розвитку енергетики України. Тому ми будемо це робити надзвичайно збалансовано і виважено, але шлях до електроринку, до ринку газу, до розвитку цивілізованого енергетичного ринку для України важливий", — пояснив керівник уряду.

Чому тарифи на електроенергію хочуть переглянути

Усе через те, що Україні вже зараз потрібно шукати можливості для відновлення пошкоджених окупантами енергооб'єктів, щоби українці не відчули проблем у наступному опалювальному сезоні.

Як пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, ремонтні роботи обійдуться державному бюджету у мільярди гривень. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року. Українці досі сплачують 1,68 за кіловат.

Раніше різницю покривали коштом Енергоатому та Укренерго, але фінансове становище компаній через війну теж значно погіршилося.

Аби вирішити цю ситуацію, Кабінет міністрів ініціював створення одразу кількох робочих груп, які вивчають можливості переглянути тарифи на електроенергію.

"Нам потрібно дуже ретельно вивчити питання відшкодування витрат для малозабезпечених категорій населення. При цьому інші громадяни точно мали б змогу сплачувати новий тариф", — розповів Ущаповський.

Раніше ми пояснювали, чому Росія вже не може серйозно загрожувати українській енергосистемі. Також ми писали, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.