Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з відключеннями світла вже у жовтні – в Укренерго дали остаточну відповідь

Володимир Кудрицький відповів на прогнози експертів про неминучість блекауту восени

Фото: Pexels, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Відключень світла можливо уникнути

Фото: Pexels, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

В порівняні зі спекотними тижнями серпня, ситуація в енергосистемі стабілізувалася. Найближчим часом відключення світла не очікуються. Однак все буде залежати від безпекової ситуації.

Про це повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону.

Він зауважив, що високим залишається ризик масованих обстрілів енергетичних об’єктів. Однак, якщо їх не буде, то і блекауту вдасться уникнути.

"На вересень і жовтень ми не прогнозуємо якихось проблем з покриттям споживання. Електроенергії зараз вистачає в системі. Звісно, якщо в ці місяці не буде масованих обстрілів", – зауважив Кудрицький.

Водночас він згадав про негативний досвід минулої зими, коли споживачі регулярно залишалися без електроенергії. Однак виходячи з цього досвіду в України була можливість підготуватися до нових можливих атак.

"Ми всі – і ППО, і енергетики, і українці – знаємо чого чекати від ворога. Українці перші в світі мають винайти конструкції, які захищають електричне обладнання від ракет та дронів. Досвід наших фахівців щодо захисту зараз дуже цікавить наших колег в Європі та США", – зауважив Кудрицький.

Чи запровадять в Україні графіки відключень світла

У Міненерго нещодавно спростували чутки щодо неминучості блекауту цієї зими. Справа в тому, що деякі області вже попередили споживачів, що розробили графіки відключень світла. Однак у профільному міністерстві запевнили, що українську енергосистему встигнуть повністю підготувати до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії.

"У денні години спостерігається профіцит потужностей. А тому застосування відключень з 1 жовтня у будь-якому з регіонів країни не планується", – пояснили у Міненерго.

Там попередили, що відключати світло українцям доведеться лише у одному випадку – у разі пошкодження енергетичної інфраструктури унаслідок нових ракетних обстрілів. Тобто графіки відключень світла будуть застосовувати лише у крайньому разі.

Раніше ми писали про те, які найкращі сценарії по відключенням світла цієї зими. Також ми розповідали, скільки днів може тривати блекаут в Україні цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.