Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найгірші сценарії блекауту: скільки можуть тривати відключення світла взимку

Розповідаємо, до чого готуватися та як надовго українці можуть залишитися без світла

Фото: Сергій Гудак, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла взимку не уникнути

Фото: Сергій Гудак, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ситуація в енергосистемі України залишається складною. Триває ремонт обладнання, яке минулої зими було пошкоджене унаслідок атак російських окупантів. А прогноз на прийдешній опалювальний сезон невтішний – більшість експертів переконані, що відключень світла не уникнути.

Pro Гроші пояснюють, яких найгірших сценаріїв можна очікувати цієї зими.

Зміст
1.Відключень не уникнути
2.Скільки триватимуть відключення світла за найгіршим сценарієм
3.Яким ще може бути найгірший сценарій
4.Військові та влада заспокоюють
5.Де поновлять графіки відключення світла

Відключень не уникнути

Нещодавно колишній міністр енергетики Іван Плачков висловив думку, що попри ремонт та зусилля енергетиків, працездатного обладнання в мережі залишилося близько 30%. Саме тому експерт оцінив ймовірність відключень світла взимку як "вкрай високу".

Натомість він не став прогнозувати, як довго можуть тривати відключення. На думку експерта, все залежатиме від того, якою буде погода взимку – якщо теплою, то і відключень буде менше.

Скільки триватимуть відключення світла за найгіршим сценарієм

Енергетичний експерт Юрій Корольчук вважає, що навіть, якщо ракетний терор припиниться, відключень електроенергії не уникнути. І, на його думку, ситуація буде такою ж, як і минулої зими, якщо не буде нових обстрілів.

"Навіть якщо не буде ударів – все одно будуть відключення. Якщо буде тепла зима – без ударів буде так само, як рік тому", – сказав експерт.

Натомість в найгіршому випадку, за його прогнозом, відключення можуть тривати й по 8, і по 10 годин.

Яким ще може бути найгірший сценарій

Директор центру "Психея" Геннадій Рябцев в коментарі РБК-Українанайгіршим сценарієм назвав повернення до стабілізаційних відключень світла. Він вважає, що це можливо, якщо Україна відмовиться від:

  • відновлення зруйнованих об'єктів;
  • зовнішньої допомоги;
  • роботи системи ППО.

"При цьому збережеться керованість системою з боку Укренерго та обленерго, зруйновані об'єкти будуть відновлюватися повільно, буде брак обладнання через зриви його постачання", – пояснив Рябцев, але водночас назвав цей сценарій малоймовірним.

Військові та влада заспокоюють

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат нещодавно заявив, що Росія використала під час минулої осені та зими величезний арсенал ракет. Саме тому він вважає, що масованих ударів по енергоінфраструктурі може і не бути.

Міністр енергетики Герман Галущенко, зі свого боку, заявив, що відключень світла вдасться уникнути, якщо не буде нових масованих обстрілів об’єктів критичної інфраструктури.

Де поновлять графіки відключення світла

Попри оптимістичні прогнози профільного міністра, в областях уже почали готуватися до відключень світла. Станом на початок вересня, в трьох областях вже повідомили, що поновлять відключення електроенергії за графіками.

Львівська область. У "Львівобленерго" заявили, що графіки відключень від світла споживачів збираються запровадити з 1 жовтня, а наразі енергетики інформують громадян, до яких саме груп у графіках відключень вони належать.

Полтавська область. В ОВА вже попередили, що восени та взимку діятимуть одразу шість черг відключення світла та вже розробили відповідні графіки відключень світла.

Вінницька область. У регіоні вже розробили графіки планових та аварійних відключень. Але застосовувати їх планують, тільки якщо в енергосистемі буде дефіцит генерації або виникатимуть аварії у різних операторах системних передач. Очікується, що електроенергію вимикатимуть впродовж дня чи ночі на 2 чи 4 години. Стільки ж часу жителі області та міста зможуть користуватися світлом.

Раніше ми писали про те, які три речі допоможуть пережити блекаут. Також ми розповідали, чи будуть українці взимку з мобільним зв'язком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.