Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прогнози погіршилися. Скільки днів може тривати блекаут в Україні цієї зими

Експерт пояснив, як надовго українці можуть залишитися без світла та до чого треба готуватися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Взимку можуть бути тривалі відключення світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям взимку не вдасться уникнути відключень світла. Більше того, вони можуть бути досить тривалими. До того ж існує цілком реальна загроза блекауту відразу на кілька днів.

Таку думку у коментарі Укрінформу висловив проректор із міжнародних зв’язків та стратегічного розвитку Університету Короля Данила Максим Карпаш.

На його думку, повний блекаут в Україні можливий на 100%. Навіть не зважаючи на те, що, окрім ЗАЕС, в Україні є ще три атомні електростанції.

"На 100% можливий. У нас енергетична система об’єднана, і в цьому – її сила. Це – як рука, у неї багато судин. І якщо одну з них обрізати, пальці відчуватимуть тепло і холод. Однак розрив у багатьох місцях автоматично відчується всюди", – пояснив експерт.

Він додав, що в Україні вже були технічні блекаути. За його словами, завдяки цим відключенням електроенергії вдалося врятувати енергосистему, щоб вона не перейшла в режим автоматичного відключення.

Скільки можуть тривати відключення світла

Водночас Карпаш прогнозує, що за одним із найгірших сценаріїв, взимку українці можуть залишитися без світла відразу на 5-6 днів.

"Є думка, що коли в нас станеться повний неконтрольований блекаут, ми зможемо вмикати систему до 5–6 днів. Це буде складний і довгий процес. Якщо сонячна генерація опиниться на нулі, як у нас буває в грудні чи січні, буде ще складніше", – переконаний експерт.

Як українцям підготуватися до зими

За словами Карпаша, найкраща підготовка – скоротити споживання електроенергії.

"Нам усім треба економити і сприймати це як прямий внесок у допомогу армії. Бо всі тарифи в нас – субсидовані. До гривні, яку платимо ми, держава додає ще дві чи три гривні. Зекономив гривню – держава зберегла дві. А враховуючи те, що у нас більша половина бюджету йде на оборону, економія енергоресурсів означає, що людина ніби задонатила на армію. Ось так сьогодні треба думати", – порадив експерт.

Графіки відключень світла повертаються

У трьох областях вже повідомили про наміри поновити відключення електроенергії за графіками. Вони можуть запрацювати вже з 1 жовтня. Загалом графіки вже розробили у таких областях:

  • Львівській;
  • Полтавській;
  • Вінницькій.

Попри це міністр енергетики Герман Галущенко переконаний, що відключень світла вдасться уникнути, якщо не буде нових масованих обстрілів об’єктів критичної інфраструктури.

Раніше ми пояснювали, про що насамперед потрібно подбати українцям у разі блекауту. Також ми писали про те, як обрати зарядну станцію на випадок блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.