Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут взимку: енергетики розвіяли останні сумніви українців

У Міністерстві енергетики знову пояснили, чи варто чекати на блекаут восени чи взимку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Міненерго розповіли чи варто чекати блекауту взимку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Міністерстві енергетики спростували інформацію про те, що з 1 жовтня в Україні запровадять графіки відключень електроенергії. Наразі у відомстві розраховують, що восени та взимку українцям взагалі не доведеться сидіти без світла.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

Зазначається, що українську енергосистему повністю підготують до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії. Тобто без обмежень електропостачання споживачам. У відомстві також переконують, що електроенергії, яку виробляють вітчизняні електростанції, наразі вистачає для забезпечення потреб споживачів.

"У денні години спостерігається профіцит потужностей. А тому застосування відключень з 1 жовтня у будь-якому з регіонів країни не планується", – йдеться у повідомленні.

Втім у Міненерго попереджають, що відключати світло українцям доведеться у разі пошкодження енергетичної інфраструктури, якщо росіяни вдадуться до нових ракетних обстрілів, на кшталт торішнього енергетичного терору.

Тому, як зазначають у відомстві, оператори систем розподілу заздалегідь опублікували графіки можливих відключень світла. Але їх застосовуватимуть лише у крайньому разі.

"Станом на зараз жодних відключень побутових споживачів під час усього осінньо-зимового періоду не передбачається", – підкреслили у Міністерстві енергетики.

Як українцям підготуватися до зими

Раніше проректор із міжнародних зв’язків та стратегічного розвитку Університету Короля Данила Максим Карпаш. порадив українцям економити та скоротити споживання електроенергії. Таким чином ще й можна допомогти ЗСУ ще швидше наближати перемогу.

"Усі тарифи в нас – субсидовані. До гривні, яку платимо ми, держава додає ще дві чи три гривні. Зекономив гривню – держава зберегла дві. А враховуючи те, що у нас більша частина бюджету йде на оборону, економія енергоресурсів означає, що людина ніби задонатила на армію. Ось так сьогодні треба думати", – сказав він.

Що думають у ЗСУ про загрозу блекауту взимку

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв переконаний, в осінньо-зимовий період росіяни знову спробують розгромити критичну інфраструктуру України. Військовий переконаний, що головна мета агресора – якомога більше нашкодити нашій країні.

Водночас військові вже готуються до захисту об'єктів енергосистеми та підвищують ефективність системи протиповітряної оборони. Однак кількість засобів ППО потрібно збільшувати.

Раніше ми розповідали про найкращі сценарії щодо відключень електроенергії цієї зими. Також ми писали, на скільки днів може затягнутися блекаут в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.