Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Закрили всі магазини: відомий японський ритейлер одягу йде з Росії

З'ясовували, чому японська компанія вирішила залишити територію країни-агресора та яких збитків через це зазнав бізнес

Фото: УНІАН, Uniqlo. Колаж: Pro Гроші

Бізнес йде з РФ попри великі збитки

Фото: УНІАН, Uniqlo. Колаж: Pro Гроші

Японська популярна мережа Uniqlo згортає свій бізнес у Росії. У зв’язку з цим компанія відмовилась від оренди приміщень для своїх магазинів на території країни-агресора.

Про це пише російський "Комерсант".

За словами журналістів, про припинення оренди приміщень повідомили власники торгових центрів, у яких раніше знаходилися точки Uniqlo. В останній звітності компанії йдеться про "повне закриття бізнесу".

Журналісти розповідають про те, що зали в торговельних центрах Москви, де раніше розташовувався японський бренд, уже зайняли інші магазини. Так, наприклад, Uniqlo більше немає в "Атріумі", в ТЦ "Європоліс", "Афімол-сіті", "Європейському", "Форт Втішне", "Авіапарку".

Після закриття магазинів прибутки компанії відразу впали у понад два рази – з 26,9 млрд до 12 млрд рублів, а замість прибутку позаминулого року в розмірі 4,1 млрд рублів, бренд Uniqlo зафіксував збиток на 10,7 млрд рублів.

Війна в Україні та Uniqlo

Uniqlo – японська роздрібна мережа повсякденного одягу, є дочірньою компанією Fast Retailing. Станом на 31 травня 2023 року під вивіскою Uniqlo працювало 2 440 магазинів у 24 країнах світу.

На початку 2022 року під вивіскою Uniqlo в Росії працювали 49 магазинів. У березні 2022 року Uniqlo повідомила, що не буде йти з російського ринку, однак потім змінила своє рішення.

Відомий виробник алкоголю став спонсором війни

Як ми зазначали раніше, відому бермудську компанію Bacardi Limited внесли до переліку міжнародних спонсорів війни. Це трапилось через те, що вона продовжує вести бізнес в Росії та активно шукає там нових співробітників. Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

"Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Bacardi оголосила про зупинку експорту у РФ і припинення вкладень у рекламу, але пізніше ця частина допису зникла з її офіційної заяви. Відтак компанія продовжила постачати свою продукцію у РФ на мільйони доларів і шукати нових співробітників, публікуючи оголошення про вакансії", – повідомляли в НАБУ.

Діяльність "Бакарди Рус"

Також відомо про те, що вихід низки провідних міжнародних власників алкогольних брендів з ринку РФ знизив конкуренцію і створив можливості для тих, хто залишився. Так, скориставшись ситуацією, російський підрозділ компанії "Бакарди Рус" імпортував товарів на 169 млн доларів за рік війни в Україні.

Згідно з даними на сайті Федеральної податкової служби РФ, прибутки "Бакарди Рус" у 2022 році зросли на 8,5%, до 32,6 млрд рублів, а чистий прибуток – до 4,7 млрд, це на 206,5% більше, ніж 2021 року (1,5 млрд рублів), податку на прибуток до бюджету агресора сплачено на суму понад 12 млн доларів.

Таким чином, наголосили в НАЗК, Bacardi Limited "продовжує сплачувати значні податки до бюджету Росії, підтримувати її економіку та спонсорувати агресію проти України".

Раніше ми розповідали, що Raiffeisen Bank International внесли до переліку спонсорів війни в Україні. Також ми писали, які міжнародні банки продовжують працювати в Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.