Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія провокує енергетичну кризу ще в одній країні – хто подає до суду на Газпром

Російського монополіста звинувачують у тому, що він не виконує свої зобов'язання за контрактом

Колаж: Pro Гроші

На Газпром подають до суду

Колаж: Pro Гроші

Молдова подасть до суду позов на російського монополіста Газпром за провокування енергетичної кризи.

Про це повідомив в інтерв'ю Deutsche Welle міністр інфраструктури Молдови Андрей Спину.

Наразі молдовські юристи вже готують деталі звернення. Зокрема, в ньому йтиметься про невиконання російським монополістом зобов'язань за контрактом.

"Газпром винен у тому, що ми змушені закуповувати газ та електроенергію на міжнародному ринку. І ми готуємося подати до суду позов на концерн за невиконання контракту. Також ми вимагатимемо компенсації збитків, бо з їхньої вини ми змушені перенаправляти кошти, брати кредити", – пояснив Спину.

Він додав, що протягом останніх років російський Газпром втратив репутацію надійного партнера та робить "все, що заманеться".

"В останні роки вони показали, що здатні на все. І якщо ви запитаєте мене, що ще може зробити Газпром, то я не зможу відповісти. Вони перекрили газ болгарам, італійцям, німцям, в Україну, відключили Польщу та Фінляндію", – додав Спину.

Також він відкинув критику російського президента Володимира Путіна, який висловив невдоволення тим, що Молдова зберігає частину закупленого газу в Україні.

"Ми можемо зберігати куплений газ будь-де. Не Путіну нам вказувати", – додав міністр.

Звинувачення Газпрому в бік Молдови

Російський Газпром періодично погрожує Молдові скоротити постачання газу нібито через те, що газ, який призначений для неї, "осідає" в Україні. Однак міністр інфраструктури й регіонального розвитку Молдови Андрей Спину запевняє, що такі звинувачення є необґрунтованими.

"Газпром у звичному для нас стилі недружньо погрожує нам подальшим скороченням постачання газу. Україну та Молдову звинувачують у неправді", – заявив він.

Міністр також додав, що обсяги газу, про які Газпром говорить як про залишки в Україні, це заощадження і запаси Молдови, які зберігаються в сховищах в Україні. У сховищах наразі знаходиться понад 200 млн кубометрів газу.

"Весь газ, який поставляється на правий берег, ми оплачуємо і будемо оплачувати, тож нехай і тут буде зрозуміло, що ці обсяги повністю оплачені нашою державою", – пояснив Спину.

Раніше ми писали про те, що у Молдові почалися масові відключення світла після обстрілів РФ. Також ми розповідали, як у Молдові впала російська ракета.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.