Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром знову втратив важливих клієнтів: хто відмовився від газу РФ

Імпортери відмовилися від послуг Газпрому та купівлі російського газу після початку війни

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Газпром знову втратив імпортерів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російський монополіст втратив кількох великих клієнтів на європейському ринку. Йдеться про італійську енергетичну компанію Edison та болгарське підприємство "Булгаргаз", які відмовилися продовжувати контракт з Газпромом і купувати російське блакитне паливо.

Про це повідомляє місцеве видання La Stampa.

Генеральний директор Edison Нікола Монті в інтерв'ю зауважив, що жодних контрактів з Росією більше не буде. Раніше Газпром був пов'язаний з підприємством довгостроковим зобов'язанням, який закінчився у 2020 році. До квітня 2022 року спільна діяльність продовжувалася на щорічній основі, але після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія заявила про відмову від послуг Газпрому.

Офіційно всі зобов'язання втратили чинність 31 грудня. За словами гендиректора Edison, підприємство має диверсифіковане та незалежне портфоліо, яке забезпечить 20% національного попиту. Щоб Італія змогла повністю замінити російський ресурс, потрібно 2-3 роки, адже держава була другим за розміром ринком у Європі після Німеччини, споживаючи до 75 мільярдів кубічних метрів на рік.

Болгарія також намагається звільнитися від російської енергозалежності, тож тепер купуватиме скраплений природний газ у Туреччини. Компанія "Булгаргаз" і турецька Botas підписали угоду про транспортування ресурсу терміном на 13 років. Тобто постачання здійснюватиме не Газпром. Як уточнив міністр енергетики Болгарії Росен Христов, угода розв'язує проблему відсутності інфраструктури для розвантаження російського СПГ.

Зате вдасться купувати газ у виробників зі всього світу і розвантажувати в Туреччині, звідки сировину доставлятимуть у Болгарію. Зауважимо, що у квітні 2022 року місцевий уряд приєднався до заклику Європейського Союзу не розплачуватися рублями за російський газ, хоча до початку війни країна майже повністю залежала від ресурсу країни-агресора.

Ціни на газ у Європі продовжують падати

У четвер, 5 січня, ціна на газ у Європі знову опустилася до позначки менш як 700 доларів за тисячу кубометрів. Це новий мінімум, який не оновлювався з вересня 2021 року. Головною причиною зниження вартості називають теплі зимові місяці, що дозволило скоротити споживання ресурсу. Також на ціноутворення вплинули достатні накопичення ресурсу в підземних сховищах, які вдалося наповнити майже на 100%.

Спостерігаючи за тенденцією здешевшання блакитного палива, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак на сторінці в Telegram-каналі закликав Європейський Союз ухвалити газове ембарго проти Росії, щоб завдати нищівного удару економіці та максимально знизити фінансування війни.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Росія провокує енергетичну кризу ще в одній країні. Також ми повідомляли, що Росію хочуть відрізати від газового ринку, та розповідали, що чекає на Газпром через ліміт ціни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.