Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок залишається напруженим? Що відбувається зі світовими цінами на нафту

Розбиралися, що відбувається на світовому ринку "чорного золота" та коли попит перевищить пропозицію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нафта продовжує дорожчати на тлі невизначеності

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У світі продовжують зростати ціни на нафту. Головні причини – заплановане скорочення поставок найбільшими експортерами "чорного золота" та надія на зростання попиту в країнах, які розвиваються.

Про це пише видання Reuters.

Вартість нафти 12 липня

Згідно з даними аналітиків, 12 липня на світовому ринку були встановлені такі ціни:

  • ф'ючерси на нафту марки Brent зросли на 6 центів до 79,46 дол за барель до 03:56 за Гринвічем,
  • американська нафта марки West Texas Intermediate (WTI) подорожчала на 6 центів до 74,88 дол за барель.

"Ціни на нафту зростають, оскільки зростають очікування, що ринок нафти залишиться жорстким, незважаючи на всі триваючі проблеми зростання", - сказав старший аналітик OANDA Едвард Мойя.

Що відбувається у світі

Минулого тижня провідний виробник Саудівська Аравія пообіцяла продовжити скорочення видобутку на 1 мільйон барелів на добу в серпні, в той час як Росія скоротить експорт на 500 тис барелів на добу.

Агентство з охорони навколишнього середовища США прогнозує, що попит перевищить пропозицію на 100 тис барелів на добу в 2023 році і на 200 тис барелів на добу в 2024 році.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що "ринок нафти залишиться напруженим у другій половині 2023 року", посилаючись на високий попит з боку Китаю і країн, що розвиваються, в поєднанні з нещодавно оголошеними скороченнями поставок, зокрема, провідними експортерами Саудівською Аравією і Росією.

Якими були ціни на нафту в червні 2023 року

За даними аналітиків, 28 червня ціни на нафту зросли на тлі більшого, ніж очікувалося, скорочення запасів в США і занепокоєння щодо підвищення процентних ставок. Ф'ючерси на нафту Brent піднялися на 34 центи, або 0,47%, до 72,60 доларів за барель на 06:26 за Гринвічем. Ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate (WTI) підвищилися на 26 центів, або 0,38%, до 67,96 доларів за барель.

29 червня 2023 року ціни на нафту вийшли на нові цифри. Ф'ючерси на нафту марки Brent подешевшали на 26 центів, або 0,4%, до 73,77 долара за барель.

10 липня 2023 року нерішучість інвесторів змінила ціни на нафту. Ціна американської нафти West Texas Intermediate опустилася до $73,31 за барель.

Що буде з цінами на нафту до кінця 2023 року

Як ми писали раніше, за словами аналітиків, світовий ринок нафти різко зріс у середині травня. Сталося це після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, такі як Росія, погодилися скоротити видобуток.

Як підсумок, у другій половині 2023 року на світовому ринку нафти може виникнути напруженість, що призведе до зростання цін на "чорне золото", каже виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль.

Раніше ми писали, яка країна почне отримувати ще більше російської нафти. Ще ми розповідали, чи вдалося довести причетність РФ до аварій на "Північних потоках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.