Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії на газ та вугілля: яку грошову компенсацію виплачуватимуть українцям

Щоб мати змогу отримувати субсидію, потрібно подати відповідну заяву до управління соціального захисту

Фото: pexels, РБК. Колаж: Pro Гроші

На вугілля та скраплений газ нараховуються субсидії, які можна отримати після звернення в управління соцзахисту

Фото: pexels, РБК. Колаж: Pro Гроші

Ситуація з опалювальним сезоном 2022-2023 не найкраща, якщо брати до уваги можливу нестачу блакитного палива у сховищах, перебої з постачанням через ракетні атаки окупантів. і комунальні платіжки, суми в яких навряд чи порадують.

Про це повідомляє видання "На пенсії".

Які субсидії доступні громадянам

Український уряд допомагає населенню зменшити витрати, призначаючи субсидії на паливні ресурси. Українці можуть отримати грошові виплати від держави для відшкодування покупки твердого палива (вугілля, дрова, торф’яні брикети та інше) і скрапленого балонного газу.

Фінансова допомога вираховується з вартості ресурсів. Цьогоріч одна тонна твердого палива коштує 3 310,97 гривні, а балон зрідженого газу можна придбати за 331,10 гривні.

Субсидії надаються відповідно до норм:

  • 2 тонни твердого палива на одне домогосподарство на рік;
  • 2 балони скрапленого газу (42 кг) на рік на 1-2 особи, три балони (63 кг) на 3-4 особи, чотири балони (84 кг) на п’ять і більше осіб.

Допомога від держави призначається один раз на календарний рік і тільки після особистого звернення. До 30 листопада писати заяву потрібно в управлінні соціального захисту за місцем проживання, а з 1 грудня – у сервісному центрі Пенсійного фонду, адже ці зобов’язання передають новому відомству для зменшення бюрократичної тяганини.

Документи для оформлення допомоги

Перед тим як прийти до установи, перевірте наявність документів, без яких не вдасться оформити послугу:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • пільгове посвідчення;
  • довідка про наявність в оселі пічного опалення або кухонного вогнища на твердому паливі;
  • довідка з банку про поточний рахунок для нарахування компенсації;
  • довідка про склад сім’ї;
  • довідка про доходи за попередні 6 місяців (для учасників війни, багатодітних сімей, сільських педагогів і медиків).

Кошти будуть виплачуватися у поштових відділеннях або банках, в яких обслуговується людина.

Зауважимо, що опалювальний сезон в Україні розпочався всередині жовтня. Станом на 24 число місяця тепло з’явилося майже в 4 000 закладів соціальної сфери: дитячих садках, лікарнях, пологових будинках тощо.

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, держава має в сховищах достатньо газу, щоб забезпечити опаленням населення – близько 14,2 млрд кубів блакитного палива. А щоб не зіткнутися з помилковими цифрами у платіжках за газ, рекомендується вчасно передавати показники лічильника (з 1 по 5 число місяця за попередній), при можливості – надсилати фото. Головне – передавати інформацію не Нафтогазу чи іншій постачальній компанії, а своєму оператору ГТС.

Це можна зробити кількома способами: в Особистому кабінеті на 104.ua, на сайті або в чат-боті облгазу, через телефонний дзвінок до контакт-центру облгазу або в мобільному додатку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому на російського монополіста Газпром подають міжнародний позов. Також ми повідомляли, за які комунальні послуги можна не платити квартиранту.

Більше про новини стосовно опалювального сезону 2022 читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.